Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Pulse Oximeter

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pulse Oximeter”.

1. _____ is non-invasive method allowing the monitoring of the saturation of a patient’s hemoglobin.
a) Ear Oximetry
b) Pulse Oximetry
c) Skin-Reflectance Oximetry
d) Intravascular Oximetry
View Answer

Answer: b
Explanation: Pulse oximetry is a non-invasive method allowing the monitoring of the saturation of a patient’s hemoglobin. A pulse oximeter shows the percentage of arterial hemoglobin in the oxyhemoglobin (HbO2) and hemoglobin (Hb). These observations:
A = -logT = log I0/I =ɛDC.
advertisement

2. A = log I0/I,where I0 is_____
a) Incident light Intensity
b) Transmitted light Intensity
c) Extinction coefficient
d) Concentration
View Answer

Answer: a
Explanation: A pulse oximeter shows the percentage of arterial hemoglobin in the oxyhemoglobin (HbO2) and hemoglobin (Hb). This observation A = -logT = log I0/I = ɛDC where Io and I are incident and transmitted light intensities, e is the extinction coefficient, D is the depth of the absorbing layer and C is concentration.

3. A = ɛDC, where ɛ is _______
a) Incident light Intensity
b) Transmitted light Intensity
c) Extinction coefficient
d) Concentration
View Answer

Answer: c
Explanation: A pulse oximeter shows the percentage of arterial hemoglobin in the oxyhemoglobin (HbO2) and hemoglobin (Hb). This observation A = -logT = log I0/I = ɛDC where Io and I are incident and transmitted light intensities, e is the extinction coefficient, D is the depth of the absorbing layer and C is concentration.
advertisement
advertisement

4. A pulse oximeter shows the percentage of venous hemoglobin in the oxyhemoglobin (HbO2) and hemoglobin (Hb).
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, pulse oximetry is a non-invasive method allowing the monitoring of the saturation of a patient’s hemoglobin. A pulse oximeter shows the percentage of arterial hemoglobin in the oxyhemoglobin (HbO2) and hemoglobin (Hb). These observations:
A = -logT = log I0/I =ɛDC.

5. What is used as a photodetector in pulse oximetry?
a) Phototransistor
b) Solar cell
c) Photodiode
d) Photographic plates
View Answer

Answer: c
Explanation: Pulse oximetry is a particularly convenient noninvasive measurement method. Typically it utilizes a pair of small light-emitting diodes (LEDs) facing a photodiode through a translucent part of the patient’s body, usually a fingertip or an earlobe. One LED is red, with a wavelength of 660 nm, and the other is infrared, 905, 910, or 940 nm.
Participate in Biomedical Instrumentation Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. What is the wavelength of the red LED in pulse oximetry?
a) 660 nm
b) 740 nm
c) 905 nm
d) 950 nm
View Answer

Answer: a
Explanation: Pulse oximetry is a particularly convenient noninvasive measurement method. Typically it utilizes a pair of small light-emitting diodes (LEDs) facing a photodiode through a translucent part of the patient’s body, usually a fingertip or an earlobe. One LED is red, with a wavelength of 660 nm, and the other is infrared, 905, 910, or 940 nm.

7. What is the wavelength of infrared LED in pulse oximetry?
a) 660 nm
b) 740 nm
c) 905 nm
d) 950 nm
View Answer

Answer: c
Explanation: Pulse oximetry is a particularly convenient noninvasive measurement method. Typically it utilizes a pair of small light-emitting diodes (LEDs) facing a photodiode through a translucent part of the patient’s body, usually a fingertip or an earlobe. One LED is red, with a wavelength of 660 nm, and the other is infrared, 905, 910, or 940 nm.
advertisement

8. A pulse oximeter is useful in any setting where a patients oxygenation is unstable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, pulse oximeter is useful in any setting where a patient’s oxygenation is unstable, including intensive care, operating, recovery, emergency and hospital ward settings, pilots in unpressurized aircraft, for assessment of any patient’s oxygenation, and determining the effectiveness of or need for supplemental oxygen.

9. Portable pulse oximeters are useful for ______ whose oxygen levels may decrease at high altitude.
a) Athlete
b) Swimmer
c) Mountain climber
d) Fisher
View Answer

Answer: c
Explanation: Portable pulse oximeter is also useful for mountain climbers and athletes whose oxygen levels may decrease at high altitudes or with exercise. Some portable pulse oximeters employ software that charts a patient’s blood oxygen and pulse, serving as a reminder to check blood oxygen levels.
advertisement

10. ______ is very useful for patients having respiratory or cardiac problems because of their simplicity of use and the ability to provide continuous and immediate oxygen saturation levels.
a) Pulse Oximeter
b) Ear Oximeter
c) Skin Reflactance Oximeter
d) Intravascular Oximeter
View Answer

Answer: a
Explanation: Because of their simplicity of use and the ability to provide continuous and immediate oxygen saturation values, pulse oximeters are of critical importance in emergency medicine and are also very useful for patients with respiratory or cardiac problems, especially COPD, or for diagnosis of some sleep disorders such as apnea and hypopnea.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.