Biomedical Instrumentation Questions and Answers – Pulmonary Function Measurement

«
»

This set of Biomedical Instrumentation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pulmonary Function Measurement”.

1. Most of the ________ processes result in chemical changes in the internal environment of the human body.
a) micromorphological
b) pathological
c) immunological
d) neuropschycological
View Answer

Answer: b
Explanation: Most of the pathological processes result in chemical changes in the internal environment of the human body. These changes can generally be detected by the analysis of various samples taken from the body. The analysis not only helps in the diagnosis of various ailments but also in determining the progress of treatment and for making a prognosis.
advertisement

2. Which section deals with the analysis of blood, urine, CSF and other fluids to determine the quantity of various important substance?
a) Chemistry
b) Haemotology
c) Microbiology
d) Blood Bank
View Answer

Answer: a
Explanation: Chemistry: section deals with the analysis of blood, urine, cerebrospinal fluid (CSF) and other fluids to determine the quantity of various important substances they contain. Most of the electronic instruments in the clinical laboratory are available in this section. Haematology: section deals with the determinations of the number and characteristics of the constituents of the blood, particularly the blood cells. Microbiology: section in which studies are performed on various body tissues and fluids to determine the presence of pathological micro-organisms.

3. Which section deals with the determinations of the number and characteristics of the constituents of the blood, particularly the blood cells?
a) Chemistry
b) Haemotology
c) Microbiology
d) Blood Bank
View Answer

Answer: b
Explanation: Chemistry: section deals with the analysis of blood, urine, cerebrospinal fluid (CSF) and other fluids to determine the quantity of various important substances they contain. Most of the electronic instruments in the clinical laboratory are available in this section. Haematology: section deals with the determinations of the number and characteristics of the constituents of the blood, particularly the blood cells. Microbiology: section in which studies are performed on various body tissues and fluids to determine the presence of pathological micro-organisms.
advertisement
advertisement

4. In which section studies are performed on various body tissues and fluids to determine the presence of pathological micro-organisms?
a) Chemistry
b) Haemotology
c) Microbiology
d) Blood Bank
View Answer

Answer: c
Explanation: Chemistry: section deals with the analysis of blood, urine, cerebrospinal fluid (CSF) and other fluids to determine the quantity of various important substances they contain. Most of the electronic instruments in the clinical laboratory are available in this section. Haematology: section deals with the determinations of the number and characteristics of the constituents of the blood, particularly the blood cells. Microbiology: section in which studies are performed on various body tissues and fluids to determine the presence of pathological micro-organisms.

5. Which of the following is the most common substance for analysis from the body?
a) CSF
b) Urine
c) Blood
d) Glucose
View Answer

Answer: c
Explanation: The most common substance for analysis from the body is blood. This is because the blood carries out the most important function of transportation and many pathological processes manifest themselves as demonstrable changes in the blood.
advertisement

6. _____ accounts for 60% of blood volume.
a) Blood cells
b) Water
c) Carbon Dioxide
d) Blood plasma
View Answer

Answer: d
Explanation: The liquid part of the blood—the blood plasma, and the formed elements—the blood cells are analyzed during a chemical examination. The blood plasma accounts for about 60% of the blood volume and the blood cells occupy the other 40%. The plasma is obtained by centrifuging a blood sample.

7. The blood plasma gets separated by centrifugation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, During centrifugation, the heavy blood cells get packed at the bottom of the centrifuge tube and the plasma can thus be separated. The plasma is a viscous, light yellow liquid, i.e. almost clear in the fasting stage.
advertisement

8. _____ accounts for 40% of the blood volume.
a) Blood cells
b) Water
c) Carbon Dioxide
d) Blood plasma
View Answer

Answer: a
Explanation: The liquid part of the blood—the blood plasma, and the formed elements—the blood cells are analyzed during a chemical examination. The blood plasma accounts for about 60% of the blood volume and the blood cells occupy the other 40%. The plasma is obtained by centrifuging a blood sample.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biomedical Instrumentation.

advertisement

To practice all areas of Biomedical Instrumentation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter