Machine Dynamics Questions and Answers – Effect of Gyroscopic Couple on a Navalship during Pitching & Rolling

«
»

This set of Advanced Machine Dynamics Questions and Answers focuses on “Effect of Gyroscopic Couple on a Navalship during Pitching & Rolling”.

1. The pitching effect of a naval-ship produces force(s) on which of the following components of the ship?
a) Bearings
b) Lubricant
c) Seals
d) Springs
View Answer

Answer: a
Explanation: The effect in the form of pitching of a ship produces forces on the bearings which acts in the following direction: horizontal to the motion and perpendicular to the motion in which the ship is travelling. Hence bearings experience the forces due to pitching.
advertisement

2. Which of the following represent the maximum angular acceleration?
a) αmax = Φ(ω1)2
b) αmax = Φ2 (ω1)2
c) αmax = (ω1)2/ Φ
d) αmax = (ω1)2/ Φ2
View Answer

Answer: a
Explanation: The angular acceleration is given by the formula : α = -Φ(ω1)2 sin (ω1t), hence the maximum will occur when sin (ω1t)=1.

3. Pitching is the movement of a ship up and down in a vertical plane about transverse axis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pitching occurs about a transverse axis as a longitudinal oscillatory motion which is further assumed to be Simple Harmonic Motion.

4. The pitching of the ship is assumed to take place with which of the following motion?
a) Constant acceleration
b) Simple Harmonic Motion
c) Cycloidal
d) Uniform Velocity
View Answer

Answer: b
Explanation: Motion of the spin axis about transverse axis undergoes SHM, the motion tends to be longitudinal oscillatory rotation about the transverse axis.

5. Maximum couple during pitching is given by : (ω: angular velocity of rotor & ωpmax: Maximum angular velocity of precession).
a) Cmax = I.(ωpmax)2
b) Cmax = I.(ω)2
c) Cmax = I. ω. ωpmax
d) Cmax = I2. ω. ωpmax
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum couple depends on both angular velocity of rotor and angular velocity of precession, therefore it is maximum when ωp is maximum.
advertisement

6. During upward pitching, Gyroscopic couple will tend to move the ship towards ________
a) Star-board
b) Port side
c) Ship movement is unaffected by upward pitching
d) Left side
View Answer

Answer: a
Explanation: During upward pitching, angular displacement of axis of spin from mean position is positive i.e Anti clockwise, therefore gyroscopic couple moves it towards right side or star board.

7. During downward pitching, Gyroscopic couple will tend to move the ship towards ________
a) Star-board
b) Port side
c) Ship movement is unaffected by upward pitching
d) Right side
View Answer

Answer: b
Explanation: During downward pitching, angular displacement of axis of spin from mean position is negative i.e Clockwise, therefore gyroscopic couple moves it towards left side or port-side.

8. If the movement of the ship were to occur about a vertical plane about a parallel axis then which of the following factors will be affected while pitching?
a) Upward pitch
b) Downward pitch
c) Pitching will not occur
d) Change in angular velocity of rotor
View Answer

Answer: c
Explanation: For pitching to occur, motion should be about a vertical plane about a Transverse axis, else the motion will not be considered pitching. If the movement is about the parallel axis then it is called Rolling.

9. What will be the effect of a gyroscopic couple if the axis of precession and axis of spin become parallel?
a) No effect
b) Pitching
c) Steering effect
d) No motion
View Answer

Answer: a
Explanation: For a gyroscope couple effect to occur the axis of precession should always be perpendicular to the axis of spin, if this condition is not fulfilled then no effect will take place.
advertisement

10. Which of the following is known as the axis of precession?
a) Latitudinal axis
b) Longitudinal axis
c) Reverse axis
d) Axis of spin
View Answer

Answer: b
Explanation: The longitudinal axis is known as the axis of precession as it is along the direction of the acting force, about which the precession occurs.

11. The axis of precession is parallel to axis of spin during rolling for only a selected few positions.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: The axis of precession is parallel to the axis of spin during rolling for all positions, if this condition is not met then there can be other effects like pitching which can occur.

12. Which of the following would change during rolling of a navalship?
a) Angular velocity of precession
b) Angular acceleration of precession
c) Angular velocity of spin
d) No change occurs
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the axis of precession is parallel to the axis of spin during rolling, the gyroscopic couple causes no change in motion of the ship, Hence no change occurs.

13. The gyroscope couple does not cause an effect on a naval ship during which of these motions?
a) Pitching
b) Steering
c) Rolling
d) Lifting
View Answer

Answer: d
Explanation: There is no such motion as “lifting” hence no effect exists, while the effect of a gyroscopic couple is pronounced during pitching steering and rolling.
advertisement

14. Rolling is the turning of a complete ship in a curve towards left or right, while it moves forward.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Steering is the turning of a complete ship in a curve towards left or right, while it moves forward, while rolling is rocking from side to side.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Dynamics.

To practice advanced questions and answers on all areas of Machine Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn