Electronic Devices and Circuits Questions and Answers – Full-wave Rectifier

This set of Electronic Devices and Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Full-wave Rectifier”.

1. Efficiency of a centre tapped full wave rectifier is _________
a) 50%
b) 46%
c) 70%
d) 81.2%
View Answer

Answer: d
Explanation: Efficiency of a rectifier is the effectiveness to convert AC to DC. It’s obtained by taking ratio of DC power output to maximum AC power delivered to load. It’s usually expressed in percentage. For centre tapped full wave rectifier, it’s 81.2%.

2. A full wave rectifier supplies a load of 1KΩ. The AC voltage applied to diodes is 220V (rms). If diode resistance is neglected, what is the ripple voltage?
a) 0.562V
b) 0.785V
c) 0.954V
d) 0.344V
View Answer

Answer: c
Explanation: The ripple voltage is (Vϒ)RMS=ϒVDC /100.
VDC=0.636*VRMS* √2=0.636*220* √2=198V and ripple factor ϒ for full wave rectifier is 0.482.
Hence, (Vϒ)RMS=0.482*198 /100=0.954V.

3. A full wave rectifier delivers 50W to a load of 200Ω. If the ripple factor is 2%, calculate the AC ripple across the load.
a) 2V
b) 5V
c) 4V
d) 1V
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that, PDC=VDC2/RL. So, VDC=(PDC*RL)1/2=100001/2=100V.
Here, ϒ=0.02
ϒ=VAC/VDC=VAC/100.So, VAC=0.02*100=2V.

4. A full wave rectifier uses load resistor of 1500Ω. Assume the diodes have Rf=10Ω, Rr=∞. The voltage applied to diode is 30V with a frequency of 50Hz. Calculate the AC power input.
a) 368.98mW
b) 275.2mW
c) 145.76mW
d) 456.78mW
View Answer

Answer: b
Explanation: The AC power input PIN=IRMS2(RF+Rr).
IRMS=Im/√2=Vm/(Rf+RL)√2=30/(1500+10)*1.414=13.5mA
So, PIN=(13.5*10-3)2*(1500+10)=275.2mW.
advertisement
advertisement

5. In a centre tapped full wave rectifier, RL=1KΩ and for diode Rf=10Ω. The primary voltage is 800sinωt with transformer turns ratio=2. The ripple factor will be _________
Ripple factor is 48% for centre tapped full wave rectifier, RL=1KΩ & for diode Rf=10Ω
a) 54%
b) 48%
c) 26%
d) 81%
View Answer

Answer: b
Explanation: The ripple factor ϒ= [(IRMS/IAVG)2 – 1]1/2. IRMS =Im /√2=Vm/(Rf+RL)√2=200/1.01=198.
(Secondary line to line voltage is 800/2=400. Due to centre tap Vm=400/2=200)
IRMS=198/√2=140mA, IAVG=2*198/π=126mA. ϒ=[(140/126)2-1]1/2=0.48. So, ϒ=48%.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. If input frequency is 50Hz for a full wave rectifier, the ripple frequency of it would be _________
a) 100Hz
b) 50Hz
c) 25Hz
d) 500Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: In the output of the centre tapped rectifier, one of the half cycle is repeated. The frequency will be twice as that of input frequency. So, it’s 100Hz.

7. Transformer utilization factor of a centre tapped full wave rectifier is_________
a) 0.623
b) 0.678
c) 0.693
d) 0.625
View Answer

Answer: c
Explanation: Transformer utilisation factor is the ratio of AC power delivered to load to the DC power rating. This factor indicates effectiveness of transformer usage by rectifier. For a half wave rectifier, it’s low and equal to 0.693.
advertisement

8. In the circuits given below, the correct full wave rectifier is _________
a) The correct full wave rectifier in the given diagram - option a
b) The correct full wave rectifier in the given diagram - option b
c) The correct full wave rectifier in the given diagram - option c
d) The correct full wave rectifier in the given diagram - option d
View Answer

Answer: c
Explanation: When the input is applied, a full wave rectifier should have a current flow. The flow should be in the same direction for both positive and negative half cycles. Only the third circuit satisfies the above condition.

9. If the peak voltage on a centre tapped full wave rectifier circuit is 5V and diode cut in voltage is 0.7. The peak inverse voltage on diode is_________
a) 4.3V
b) 9.3V
c) 5.7V
d) 10.7V
View Answer

Answer: b
Explanation: PIV is the maximum reverse bias voltage that can be appeared across a diode in the given circuit, if PIV rating is less than this value of breakdown of diode will occur. For a rectifier, PIV=2Vm-Vd = 10-0.7 = 9.3V.
advertisement

10. In a centre tapped full wave rectifier, the input sine wave is 250sin100t. The output ripple frequency will be _________
a) 50Hz
b) 100Hz
c) 25Hz
d) 200Hz
View Answer

Answer: b
Explanation: The equation of sine wave is in the form Vmsinωt. So, by comparing we get ω=100. Frequency, f =ω/2=50Hz. The output of centre tapped full wave rectifier has double the frequency of inpu. Hence, fout = 100Hz.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electronic Devices and Circuits.

To practice all areas of Electronic Devices and Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.