Electronic Devices and Circuits Questions and Answers – The CE Characteristics

This set of Electronic Devices and Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The CE Characteristics”.

1. The input characteristics of a CE transistor is_________
a) The input characteristics of a CE transistor - option a
b) The input characteristics of a CE transistor - option b
c) The input characteristics of a CE transistor - option c
d) The input characteristics of a CE transistor - option d
View Answer

Answer: b
Explanation: A graph of IB against VBE is drawn. The curve so obtained is known as input characteristics. The collector emitter voltage (VCE) is kept constant.

2. The input resistance is given by _________
a) ∆VCE/∆IB
b) ∆VBE/∆IB
c) ∆VBE/∆IC
d) ∆VBE/∆IE
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of change in base emitter voltage (∆VBE) to resulting change in base current (∆IB) at constant collector emitter voltage (VCE) is defined as input resistance. This is denoted by ri.

3. Which of the following depicts the output characteristics of a CE transistor?
a) The following depicts the output characteristics of a CE transistor - option a
b) The following depicts the output characteristics of a CE transistor - option b
c) The following depicts the output characteristics of a CE transistor - option c
d) The following depicts the output characteristics of a CE transistor - option d
View Answer

Answer: d
Explanation: A graph of IC against VCE is drawn. The curve so obtained is known as output characteristics. The base current (IB) is kept constant.
advertisement
advertisement

4. The output resistance is given by _________
a) ∆VCE/∆IB
b) ∆VBE/∆IB
c) ∆VBE/∆IC
d) ∆VCE/∆IC
View Answer

Answer: d
Explanation: The ratio of change in collector emitter voltage (∆VCE) to resulting change in collector current (∆IC) at constant base current (IB) is defined as output resistance. This is denoted by ro.

5. Which of the following cases damage the transistor?
a) when VCE is increased too far
b) when VCE is decreased too far
c) when VBE is increased too far
d) when VBE is decreased too far
View Answer

Answer: a
Explanation: When VCE is increased too far, collector base junction completely breaks down and due to this avalanche breakdown, collector current increases rapidly. This is not shown in the characteristic. In this case, the transistor is damaged.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. When the collector junction is reverse biased and emitter junction is forward biased, the operating region of the transistor is called_________
a) inverted region
b) active region
c) cut off region
d) cut in region
View Answer

Answer: b
Explanation: In the active region, for small values of base current, the effect of collector voltage over collector current is small while for large base currents this effect increases. The shape of characteristic here is same as that of CB transistors.

7. The small amount of current which flows even when base current IB=0 is called_________
a) IBEO
b) ICBO
c) ICEO
d) IC
View Answer

Answer: c
Explanation: In the cut off region, a small amount of collector current flows even when base current IB is zero. This is called ICEO. Since the main current is also zero, the transistor is said to be cut off.
advertisement

8. A change in 700mV in base emitter voltage causes a change of 200µA in the base current. Determine the dynamic input resistance.
a) 2kΩ
b) 10kΩ
c) 3kΩ
d) 3.5kΩ
View Answer

Answer: c
Explanation: ro=∆VBE/∆IB
=700m/200µ=3.5kΩ.

9. The change in collector emitter voltage from 6V to 9V causes increase in collector current from 6mA to 6.3mA. Determine the dynamic output resistance.
a) 20kΩ
b) 10kΩ
c) 50kΩ
d) 60kΩ
View Answer

Answer: b
Explanation: ro=∆VCE/∆IC
=3/0.3m=10kΩ.
advertisement

10. Which of the following points locates the quiescent point?
a) (IC, VCB)
b) (IE, VCE)
c) (IE, VCB)
d) (IC, VCE)
View Answer

Answer: a
Explanation: The quiescent point is best located between the cut off and saturation point. IE= VEE/RE, VCB=VCC-ICRL. It is denoted by ‘Q’.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electronic Devices and Circuits.

To practice all areas of Electronic Devices and Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.