Electronic Devices and Circuits Questions and Answers – The Continuity Equation

This set of Electronic Devices and Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Continuity Equation”.

1. What does p/τ represent?
a) holes
b) time
c) holes per second lost
d) p per unit time
View Answer

Answer: c
Explanation: Option (c) represents the holes per second lost by recombination per unit volume.

2. Which of the following is the Taylor’s expression?
a)The following is the Taylor’s expression - option a
b) The following is the Taylor’s expression - option b
c) The following is the Taylor’s expression - option c
d) The following is the Taylor’s expression - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: Option a represents the correct formula for the Taylor’s expression.

3. Calculate the number of coulombs per second if the area is 4cm2, recombination rate of hole is 1000 cm-3/s and the differential length is 2mm.
a) 1.28*10-23
b) 1.28*10-22
c) 1.28*10-21
d) 1.28*10-20
View Answer

Answer: b
Explanation: number of coulombs per second= eAdxp/τ
=1.6*10-19*4*10-4*2*10-3*1000
=1.28*10-22.
advertisement
advertisement

4. The current entering the volume at x is I and leaving is I+Δi , the number of coulombs per second will be equal to δI. Is it true or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Coulombs per second is known as the current. The differential current will be the current through the semiconductor.

5. The change in the carrier density is due to
a) Flow of incoming flux
b) Flow of outgoing flux
c) Difference of flow between incoming and outgoing flux
d) Difference of flow between incoming and outgoing flux plus generation and minus recombination
View Answer

Answer: d
Explanation: The change in the carrier density describes the continuity equation which is equal to the difference between the incoming and outgoing flux plus generation and minus recombination.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What of the following conditions satisfies when the number of holes which are thermally generated is equal to the holes lost by recombination?
a) I≠0
b) dp/dt≠0
c) g=p/τ
d) g≠p/τ
View Answer

Answer: c
Explanation: Under the equilibrium conditions, I will be zero and then the dp/dt will aso be equal to zero in the continuity equation. Then, g= p/τ is left which is option c.

7. What is the diffusion length for holes when Dp=25cm2/s and τp=25s?
a) 25cm
b) 1cm
c) 0.04cm
d) 50cm
View Answer

Answer: a
Explanation: Lp=√(Dpp)
=√(25*25)
=25cm.
advertisement

8. Which of the following represents the continuity equation?
a) dp/dt=-(p-p0)/τp+Dp(d2p/dx2)-µpd(ρϵ)/dx
b) dp/dt=-(p-p0)/τp-Dp(d2p/dx2)-µpd(ρϵ)/dx
c) dp/dt=-(p-p0)/τp+Dp(d2p/dx2)+µpd(ρϵ)/dx
d) dp/dt=(p-p0)/τp-Dp(d2p/dx2)-µpd(ρϵ)/dx
View Answer

Answer: a
Explanation: Option a represents the correct equation of the continuity equation for holes.

9. What is the diffusion length for electrons when Dn=10cm2/s and τn=40s?
a) 50cm
b) 25cm
c) 20cm
d) 15cm
View Answer

Answer: c
Explanation: Ln=√(Dnn)
=√(10*40)
=20cm.
advertisement

10. Which of the following represents the best definition for the diffusion length for holes?
a) Average distance which an electron is injected travels before recombining with an electron
b) Average distance which a hole is injected travels before recombining with an electron
c) Average distance which a hole is injected travels before recombining with a hole
d) Average distance which an electron is injected before recombining with a hole
View Answer

Answer: b
Explanation: Diffusion length for holes is represented as the average distance which a hole is injected travels before recombining with an electron. It is the distance into the semiconductor at which the injected concentration falls to 1/ϵ of its value at x=0.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electronic Devices and Circuits.

To practice all areas of Electronic Devices and Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.