Electronic Devices and Circuits Questions and Answers – The Operating Point

«
»

This set of Electronic Devices and Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Operating Point”.

1. Where should be the bias point set in order to make transistor work as an amplifier?
a) Cut off
b) Active
c) Saturation
d) Cut off and Saturation
View Answer

Answer: b
Explanation: To operate transistor as an amplifier, it requires more current amplification factor and in cut off and saturation, the current amplification is less, therefore active region is better to fix the Q point.
advertisement

2. Q point can be set to work on active region requires particular conditions. What are they?
a) BE reverse biased and BC forward biased
b) BE reverse biased and BC reverse biased
c) BE forward biased and BC reverse biased
d) BE forward biased and BC forward biased
View Answer

Answer: c
Explanation: BJT requires the forward voltage nearly equal to 0.7v and the p-junction should be more positive in BE junction and n region should be more positive in BC junction. This will make the current to flow through emitter which is the sum of current through base and emitter.

3. The Q-point of a transistor is made to shift between Active and cut off Region, then how does the transistor behave?
a) Switch
b) Amplifier
c) Inverter
d) Bulb
View Answer

Answer: a
Explanation: When the Q point lies in cut off, No current flows and hence it acts as a closed switch. When the Q point is shifted to saturation, Current flows through the circuit creating a closed switch. Thus the current flow makes the turn on and off of switch.

4. For a Fixed bias circuit having RC=2.2KΩ, RB=240Ω, VCC=12v and current amplification factor is 100 and the current flowing through the base is 20µA, the value if Collector current in saturation is_____________
a) 5.4mA
b) 3mA
c) 1mA
d) 0A
View Answer

Answer: a
Explanation: Vce = VCC – IC RC
For saturation, Vce = 0 ICsat = VCC/RC = 5.4mA.

5. The bias point of a transistor occurs when the supply voltage exceeds the breakdown voltage of a transistor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Bias point can be set on the basis of DC load line that is Q point can be found out only without applying any input. The DC load line is defined as the line drawn in response of collector current and base emitter voltage when no input is applied.
advertisement

6. For a fixed bias circuit having RC=4.7KΩ and RB=1KΩ, VCC=10V, and base current at Bias point was found to be 0.2µA, Find β?
a) 100
b) 106
c) 125
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: ICQ = Vcc/Rc = 2.12mA
β=ICQ/IBQ=106.

7. For a Voltage divider bias circuit, having R1=R2=10KΩ, RC=4.7 KΩ, RE=1 KΩ, What is the value of collector current at saturation if VCC=10V?
a) 1A
b) 10mA
c) 0.87mA
d) 1ma
View Answer

Answer: b
Explanation: By using Thevenin’s law Vth=VccR2/(R1+R2)=10V
ICsat=VCC/(RC+RE)=0.87mA.

8. For a Voltage divider circuit having RC=R1=R2=RE=1KΩ, if VCC=20V, find IC when Vce = VCC?
a) 1mA
b) 2mA
c) 20mA
d) 0
View Answer

Answer: 0
Explanation: when Vce = VCC,
VCC = Vce-IC (RC+RE) => VCC-Vce = 0 = IC.

9. Changes in the temperature will not affect the bias point.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature changes the β value of the Transistor which wills in turn shifts the Q-point of the Transistor. Once the temperature changes, it will increase the mobility of electrons resulting in a change of system current, hence temperature does affect the transistor parameter.
advertisement

10. For the voltage divider circuit, if a diode is connected in reverse direction across the base Find the value of β? (Vd=1.2v and input is 1V)
a) 0
b) 50
c) 100
d) cannot be determined
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the input voltage is less than the diode voltage, transistor never turns on during the positive half cycle, hence it is difficult to measure the β value. Also during a negative half cycle, the diode will be turned off and hence no current flows, so the value if beta cannot be determined, it can be 0 because the manufacturer will certainly provide the value.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electronic Devices and Circuits.

To practice all areas of Electronic Devices and Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn