Electronic Devices and Circuits Questions and Answers – Carrier Life time

«
»

This set of Electronic Devices and Circuits Questions and Answers for Freshers focuses on “Carrier Life Time”.

1. What is the range of the carrier lifetime?
a) Nanoseconds to microseconds
b) Nanoseconds to hundreds of microseconds
c) Nanoseconds to tens of microseconds
d) Nanoseconds to milliseconds
View Answer

Answer: b
Explanation: Carrier lifetime is defined as the existence of any carrier for τ seconds. Carrier lifetime ranges from nanoseconds to hundreds of microseconds.

2. What is the process number of Schokley-Read-Hall Theory processes?
Process-‘ The capture of an electron from the conduction band by an initially neutral empty trap’
a) Process1
b) Process2
c) Process3
d) Process4
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the first process of Schokley-Read-Hall theory of Recombination.

3. Calculate the recombination rate if the excess carrier concentration is 1014cm-3 and the carrier lifetime is 1µseconds.
a) 108
b) 1010
c) 1020
d) 1014
View Answer

Answer: c
Explanation: The recombination rate, R=δn/τ.
So, R=1014 / 10-6
R=1020.
advertisement
advertisement

4. Calculate the capture rate where Cn=10, Nt=1010cm-3, n=1020 and fF (Et)=0.4.
a) 6*1030
b) 5*1030
c) 36*1030
d) 1.66*1029
View Answer

Answer: a
Explanation: Rcn=Cn*N_t*(1-fF (Et))*n
Substituting the values,
Rcn=6*1030.

5. Calculate the emission rate where En=2.5, Nt=1010cm-3 and fF (Et)=0.6 .
a) 15*1010
b) 1.5*1010
c) 15*1011
d) 1.5*1011
View Answer

Answer: b
Explanation: Ren=En*Nt*(fF (Et))
Substituting the values,
Ren=1.5*1010.

6. At what condition, the rate of electron capture from the conduction band and the rate of the electron emission back into the conduction band must be equal?
a) Thermal equilibrium
b) At room temperature
c) T=250K
d) At boiling temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: At thermal equilibrium, the electron capture rate and the emission rate will be same in the conduction band.

7. Calculate the carrier lifetime when Cp=5 and Nt=1010cm-3.
a) 2*1011
b) 2*10-11
c) 20*10-11
d) 20*1011
View Answer

Answer: b
Explanation: τp=1/(Cp*Nt )
=1/(5*1010)
=2*10-11.
advertisement

8. The number of majority carriers that are available for recombining with excess minority carriers decreases as the excess semiconductor becomes intrinsic. Is it true?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: With the increase in the number of the majority carriers, the carriers for the recombination will be decreasing with the excess minority carriers and will finally become intrinsic as the concentrations will be same.

9. Which of the following is used as the recombination agent by semiconductor device manufactures?
a) Silver
b) Gold
c) Platinum
d) Aluminium
View Answer

Answer: b
Explanation: Gold is used as a recombination agent because of its chemical properties as it was used in the Bohr’s experiment. Thus the device designer can obtain the desired carrier lifetimes by introducing gold into silicon under controlled conditions.
advertisement

10. The rate of change of the excess density is proportional to the density. Is it true of false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate of change of the excess density depends on the density of the semiconductor and the rate with respect to time is also dependent on it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electronic Devices and Circuits.

To practice all areas of Electronic Devices and Circuits for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.