Electronic Devices and Circuits Questions and Answers – The Hybrid PI CE Transistor Model

This set of Electronic Devices and Circuits Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Hybrid PI CE Transistor Model”.

1. What is the value of input resistance in the hybrid-pi CE transistor model?
a) hoe
b) hib
c) hic
d) hie
View Answer

Answer: d
Explanation: The input resistance of a common emitter (CE) amplifier can be expressed in terms of hybrid parameters in the hybrid-pi CE transistor model. The input resistance is universally expressed as hie . This is also the same for approximate as well as exact hybrid models.

2. How do we calculate the value of IC in the hybrid-pi CE transistor model?
a) IC = hre × IB
b) IC = -hre × IB
c) IC = hfe × IB
d) IC = -hfe × IB
View Answer

Answer: c
Explanation: The collector current of a common emitter (CE) amplifier can be expressed in terms of hybrid parameters in the hybrid-pi CE transistor model. It is expressed as the product of hfe × IB . This is the same for approximate hybrid models as well.

3. What is the value of current gain in the hybrid-pi CE transistor model?
a) hfe
b) -hfe
c) hre
d) –hre
View Answer

Answer: b
Explanation:The current gain of a common emitter (CE) amplifier can be expressed in terms of hybrid parameters in the hybrid-pi CE transistor model. The current gain hfe is the forward transfer characteristics and is used to calculate the current gain in common emitter amplifiers.
advertisement
advertisement

4. What is the value of voltage gain in the hybrid-pi CE transistor model?
a) hfe × RL / hre
b) –hfe × RL / hre
c) hfe × RL / hie
d) –hfe × RL / hie
View Answer

Answer: d
Explanation: The voltage gain of a common emitter (CE) amplifier can be expressed in terms of hybrid parameters in the hybrid-pi CE transistor model. The voltage gain is equal to -hfe × RL / hie where, RL is load resistance, hie is input resistance and -hfe is the current gain.

5. What is the magnitude of voltage generated at emitter circuit of a hybrid-pi CE transistor model?
a) hre × hfe / Ib × RL
b) hre × hfe × Ib × RL
c) hre × hfe / IC × RL
d) hre × hfe × IC × RL
View Answer

Answer: b
Explanation: The magnitude of voltage generated at emitter circuit of a common emitter (CE) amplifier can be expressed in terms of hybrid parameters in the hybrid-pi CE transistor model. The magnitude of voltage generated is equal to hre × hfe × Ib × RL where, RL is load resistance and Ib is the base current.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. What is the value of output resistance in the hybrid-pi CE transistor model?
a) ∞
b) 0
c) hic
d) hie
View Answer

Answer: a
Explanation: The output resistance in a simplified common emitter hybrid model is calculated as the ratio of collector voltage over collector current while VS is equal to zero and RL is omitted. Due to this configuration IC is equal to zero and hence output resistance is infinite.

7. What is the value power gain in the hybrid-pi CE transistor model?
a) AV – AI
b) AV + AI
c) AV × AI
d) AV / AI
View Answer

Answer: c
Explanation: The power gain in a simplified common emitter hybrid model is calculated as the product of voltage gain and power gain. It is expressed as AV × AI . It can also be further simplified as AI2 × RL / Ri , where RL is load resistance and Ri is input resistance.
advertisement

8. What is the value of overall current gain in the hybrid-pi CE transistor model while considering RS ?
a) AI × IB / IS
b) AI × IC / IS
c) AI × IS / IC
d) AI × IS / IB
View Answer

Answer: a
Explanation: The current gain in a simplified common emitter hybrid model while considering RS is calculated as the product of current gain without external parameters and the ratio of base current and external applied current. It is expressed as AI × IB / IS . Where, IS is the external applied current on the amplifier.

9. What is the value of overall voltage gain in the hybrid-pi CE transistor model while considering RS ?
a) VB / VS
b) VC / VS
c) VB × VS
d) VC × VS
View Answer

Answer: a
Explanation: The overall voltage gain in a simplified common emitter hybrid model while considering RS is calculated as ratio of base voltage over the applied external voltage. It is expressed as VB / VS . Where, VS is the external applied voltage on the amplifier.
advertisement

10. We use hybrid-pi CE transistor model to obtain approximate values.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is more practical to calculate the approximate values of voltage and current gains instead of computing the exact values of a common emitter amplifier circuit. We use a simplified common emitter hybrid model to obtain these approximate values without reducing the accuracy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electronic Devices and Circuits.

To practice all areas of Electronic Devices and Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.