Computer Networks Questions & Answers – Ethernet

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ethernet”.

1. Ethernet frame consists of ____________
a) MAC address
b) IP address
c) Default mask
d) Network address
View Answer

Answer: a
Explanation: The Ethernet frame has a header that contains the source and destination MAC address. Each MAC address is of 48 bits.
advertisement

2. What is start frame delimeter (SFD) in ethernet frame?
a) 10101010
b) 10101011
c) 00000000
d) 11111111
View Answer

Answer: b
Explanation: The start frame delimiter is a 1 byte field in the Ethernet frame that indicates that the preceding bits are the start of the frame. It is always set to 10101011.

3. MAC address is of ___________
a) 24 bits
b) 36 bits
c) 42 bits
d) 48 bits
View Answer

Answer: d
Explanation: MAC address is like a local address for the NIC that is used to make a local Ethernet (or wifi) network function. It is of 48 bits.
advertisement
advertisement

4. What is autonegotiation?
a) a procedure by which two connected devices choose common transmission parameters
b) a security algorithm
c) a routing algorithm
d) encryption algorithm
View Answer

Answer: a
Explanation: autonegotiation is a procedure by which two connected devices choose common transmission parameters. It is a signaling mechanism used in Ethernet over Twisted pair cables.

5. Ethernet in metropolitan area network (MAN) can be used as ___________
a) pure ethernet
b) ethernet over SDH
c) ethernet over MPLS
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: A metropolitan area network (MAN) that is based on Ethernet standards is called an Ethernet MAN. It is commonly used to connect nodes to the Internet. Businesses also use Ethernet MANs to connect their own offices to each other.
advertisement

6. A point-to-point protocol over ethernet is a network protocol for __________
a) encapsulating PPP frames inside ethernet frames
b) encapsulating ehternet framse inside PPP frames
c) for security of ethernet frames
d) for security of PPP frames
View Answer

Answer: a
Explanation: PPoE or Point-to-Point protocol over Ethernet was first introduced in 1999. It is popularly used by modern day Internet Service Providers for Dial-up connectivity.

7. High speed ethernet works on _________
a) coaxial cable
b) twisted pair cable
c) optical fiber
d) unshielded twisted pair cable
View Answer

Answer: c
Explanation: Fast Ethernet is mostly used in networks along with Category 5 (Cat-5) copper twisted-pair cable, but it also works with fiber-optic cable. Based on the cable being used, There can be three types of Fast Ethernet.
advertisement

8. The maximum size of payload field in ethernet frame is __________
a) 1000 bytes
b) 1200 bytes
c) 1300 bytes
d) 1500 bytes
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum size of the payload field is 40 bytes and the maximum size is 1500 bytes. If the payload size exceeds 1500 bytes, the frame is called a jumbo frame.

9. What is interframe gap?
a) idle time between frames
b) idle time between frame bits
c) idle time between packets
d) idle time between networks
View Answer

Answer: a
Explanation: The inter-frame gap is the idle time for the receiver between the incoming frame flow. The inter-frame gap must be as low as possible for idle connections.
advertisement

10. An ethernet frame that is less than the IEEE 802.3 minimum length of 64 octets is called _______
a) short frame
b) runt frame
c) mini frame
d) man frame
View Answer

Answer: b
Explanation: An ethernet frame that is less than the IEEE 802.3 minimum length of 64 octets is called a runt frame. Such frames are a result of collisions or software malfunctions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter