Computer Networks Questions & Answers – Physical Media

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Physical Media”.

1. Which of this is not a guided media?
a) Fiber optical cable
b) Coaxial cable
c) Wireless LAN
d) Copper wire
View Answer

Answer: c
Explanation: Wireless LAN is unguided media.
advertisement

2. UTP is commonly used in __________
a) DSL
b) FTTP
c) HTTP
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Unshielded twisted pair(UTP) is commonly used in home access.

3. Coaxial cable consists of _______ concentric copper conductors.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Coaxial cable has an inner conductor surrounded by a insulating layer, which is surrounded by a conducting shield. Coaxial cable is used to carry high frequency signals with low losses.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Fiber optics posses following properties __________
a) Immune electromagnetic interference
b) Very less signal attenuation
c) Very hard to tap
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In fibre optics the transmission of information is in the form of light or photons. Due to all above properties mentioned in options fibre optics can be submerged in water and are used at more risk environments.

5. If an Optical Carrier is represented as OC-n, generally the link speed equals(in Mbps) __________
a) n*39.8
b) n*51.8
c) 2n*51.8
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The base unit of transmission rates in optical fibre is 51.8 Mbits/s. So an optical carrier represented as OC-n has n*51.8 Mbits/s transmission speed. For eg. OC-3 has 3*51.8 Mbits/s speed.
advertisement

6. Terrestrial radio channels are broadly classifed into _____ groups.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The three types are those that operate over very short distance, those that operate in local areas, those that operate in the wide area.

7. Radio channels are attractive medium because __________
a) Can penetrate walls
b) Connectivity can be given to mobile user
c) Can carry signals for long distance
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Radio channels can penetrate walls, can be used to provide connectivity to mobile users and can also carry signals for long distances.
advertisement

8. Geostationary satellites ___________
a) Are placed at a fixed point above the earth
b) Rotate the earth about a fixed axis
c) Rotate the earth about a varying axis
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: They are placed in orbit at 36,000km above Earth’s surface.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

advertisement

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.