Computer Networks Questions & Answers – Internet

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Internet”.

1. What is internet?
a) a single network
b) a vast collection of different networks
c) interconnection of local area networks
d) interconnection of wide area networks
View Answer

Answer: b
Explanation: Internet is nothing but an interconnected computer network providing a variety of communication facilities, consisting of a huge amount of small networks using standardized communication protocols.
advertisement

2. To join the internet, the computer has to be connected to a _________
a) internet architecture board
b) internet society
c) internet service provider
d) different computer
View Answer

Answer: c
Explanation: The ISPs (Internet Service Providers) are the main agents through which every computer is connected to the internet. They are licensed to allot public IP addresses to its customers in order to connect them to the internet.

3. Internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network is provided by _______
a) leased line
b) digital subscriber line
c) digital signal line
d) digital leased line
View Answer

Answer: b
Explanation: DSL (Digital Subscriber Line) is the technology designed to use the existing telephone lines to transport high-bandwidth data to service subscribers. DSL was used to allow the early users access to the internet and it provides dedicated, point-to-point, public network access.
advertisement
advertisement

4. ISP exchanges internet traffic between their networks by __________
a) internet exchange point
b) subscriber end point
c) isp end point
d) internet end point
View Answer

Answer: a
Explanation: ISPs exchange internet traffic between their networks by using Internet Exchange Points. ISPs and CDNs are connected to each other at these physical locations are they help them provide better service to their customers.

5. Which of the following protocols is used in the internet?
a) HTTP
b) DHCP
c) DNS
d) DNS, HTTP and DNS
View Answer

Answer: d
Explanation: HTTP is used to browse all the websites on the World Wide Web, DHCP is used to allot IPs automatically to the users on the internet, and DNS is used to connect the users to the host servers on the internet based on the Domain Name.
Participate in Computer Networks Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. The size of an IP address in IPv6 is _________
a) 32 bits
b) 64 bits
c) 128 bits
d) 265 bits
View Answer

Answer: c
Explanation: An IPv6 address is 128 bits long. Therefore, 2128 i.e. 340 undecillion addresses are possible in IPv6. IPv4 has only 4 billion possible addresses and IPv6 would be a brilliant alternative in case IPv4 runs out of possible new addresses.

7. Internet works on _______
a) packet switching
b) circuit switching
c) both packet switching and circuit switching
d) data switching
View Answer

Answer: a
Explanation: Packet switching is the method based on which the internet works. Packet switching features delivery of packets of data between devices over a shared network.
advertisement

8. Which one of the following is not an application layer protocol used in internet?
a) remote procedure call
b) internet relay chat
c) resource reservation protocol
d) local procedure call
View Answer

Answer: c
Explanation: Resource reservation protocol is a transport layer protocol used on the internet. It operates over IPv4 and IPv6 and is designed to reserve resources required by the network layer protocols.

9. Which protocol assigns IP address to the client connected in the internet?
a) DHCP
b) IP
c) RPC
d) RSVP
View Answer

Answer: a
Explanation: DHCP stands for Domain Host Control Protocol. It is responsible to remotely assign IP address to the clients connected to the internet. The server that performs this fuction is called the DHCP server.
advertisement

10. Which one of the following is not used in media access control?
a) ethernet
b) digital subscriber line
c) fiber distributed data interface
d) packet switching
View Answer

Answer: d
Explanation: Packet switching is not really related to media access control as it just features delivery of packets of data between devices over a shared network. Internet is actually based on packet switching.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.