Computer Networks Questions & Answers – Basics – 2

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basics – 2”.

1. When collection of various computers seems a single coherent system to its client, then it is called _________
a) computer network
b) distributed system
c) networking system
d) mail system
View Answer

Answer: b
Explanation: A Computer network is defined as a collection of interconnected computers which uses a single technology for connection.
A distributed system is also the same as computer network but the main difference is that the whole collection of computers appears to its users as a single coherent system.
Example:- World wide web
advertisement

2. Two devices are in network if __________
a) a process in one device is able to exchange information with a process in another device
b) a process is running on both devices
c) PIDs of the processes running of different devices are same
d) a process is active and another is inactive
View Answer

Answer: a
Explanation: A computer network, or data network, is a digital telecommunications network which allows nodes to share resources. In computer networks, computing devices exchange data with each other using connections between nodes. The nodes have certain processes which enable them to share a specific type of data using a distinct protocol.

3. Which of the following computer networks is built on the top of another network?
a) prior network
b) chief network
c) prime network
d) overlay network
View Answer

Answer: d
Explanation: An overlay network is a computer network that is built on top of another network. Some examples of an overlay network are Virtual Private Networks (VPN) and Peer-to-Peer Networks (P2P).
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In computer network nodes are _________
a) the computer that originates the data
b) the computer that routes the data
c) the computer that terminates the data
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In a computer network, a node can be anything that is capable of sending data or receiving data or even routing the data to its destination. Routers, Computers and Smartphones are some examples of network nodes.

5. Communication channel is shared by all the machines on the network in ________
a) broadcast network
b) unicast network
c) multicast network
d) anycast network
View Answer

Answer: a
Explanation: In a broadcast network, information is sent to all stations in a network whereas in a multicast network the data or information is sent to a group of stations in the network. In unicast network, information is sent to only one specific station. The broadcast address of the network is the last assigned address of the network.
advertisement

6. Bluetooth is an example of __________
a) personal area network
b) local area network
c) virtual private network
d) wide area network
View Answer

Answer: a
Explanation: Bluetooth is a wireless technology used to create a wireless personal area network for data transfer up to a distance of 10 meters. It operates on 2.45 GHz frequency band for transmission.

7. A __________ is a device that forwards packets between networks by processing the routing information included in the packet.
a) bridge
b) firewall
c) router
d) hub
View Answer

Answer: c
Explanation: A router is a networking device that forwards data packets between computer networks. Routers perform the traffic directing functions on the Internet. They make use of routing protocols like RIP to find the cheapest path to the destination.
advertisement

8. A list of protocols used by a system, one protocol per layer, is called ________
a) protocol architecture
b) protocol stack
c) protocol suite
d) protocol system
View Answer

Answer: b
Explanation: A protocol stack refers to a group of protocols that are running concurrently that are employed for the implementation of network protocol suite. Each layer in the network model has to use one specific protocol from the protocol stack.

9. Network congestion occurs _________
a) in case of traffic overloading
b) when a system terminates
c) when connection between two nodes terminates
d) in case of transfer failure
View Answer

Answer: a
Explanation: Network congestion occurs when traffic in the network is more than the network could handle. To avoid network congestion, the network management uses various open-loop and closed-loop congestion control techniques.
advertisement

10. Which of the following networks extends a private network across public networks?
a) local area network
b) virtual private network
c) enterprise private network
d) storage area network
View Answer

Answer: b
Explanation: A virtual private network extends a private network across a public network, and enables users to send and receive data across shared or public networks as if their computing devices were directly connected to the private network.VPN provides enhanced security and online anonymity to users on the internet. It is also used to unblock websites which are unavailable in certain regions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.