Computer Networks Questions & Answers – RPC

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “RPC”.

1. An RPC (remote procedure call) is initiated by the _________
a) server
b) client
c) client after the sever
d) a third party
View Answer

Answer: b
Explanation: Remote Procedure Call is a method used for constructing distributed, client-server applications based on extending the conventional local procedure calling where the client initiates an RPC to start a connection process.
advertisement

2. In RPC, while a server is processing the call, the client is blocked ________
a) unless the client sends an asynchronous request to the server
b) unless the call processing is complete
c) for the complete duration of the connection
d) unless the server is disconnected
View Answer

Answer: a
Explanation: While the server is processing the call i.e. looking through the specifications, the client is blocked, unless the client sends an asynchronous request to the server for another operation.

3. A remote procedure call is _______
a) inter-process communication
b) a single process
c) a single thread
d) a single stream
View Answer

Answer: a
Explanation: Remote procedure calls is a form of inter-process communication where the client initiates an RPC to start a connection process. It is used to construct distributed, client-server applications.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. RPC allows a computer program to cause a subroutine to execute in _________
a) its own address space
b) another address space
c) both its own address space and another address space
d) applications address space
View Answer

Answer: b
Explanation: RPC allows a computer program to cause a subroutine to execute in another address space which is usually the servers address space in a conventional client-server network.

5. RPC works between two processes. These processes must be ____________
a) on the same computer
b) on different computers connected with a network
c) on the same computer and also on different computers connected with a network
d) on none of the computers
View Answer

Answer: c
Explanation: For the operation of RPC between two processes, it is mandatory that the processes are present on the same computer and also on different computers connected with its network.
advertisement

6. A remote procedure is uniquely identified by _________
a) program number
b) version number
c) procedure number
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Each remote procedure can be uniquely identified by the program number, version number and the procedure number in the networks scope. The identifiers can be used to control the remote procedure by parties involved in the process.

7. An RPC application requires _________
a) specific protocol for client server communication
b) a client program
c) a server program
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The RPC technique for constructing distributed, client-server applications based on extending the conventional local procedure calling. It requires a client program, a server program and specific protocol for client server communication to build the system.
advertisement

8. RPC is used to _________
a) establish a server on remote machine that can respond to queries
b) retrieve information by calling a query
c) establish a server on remote machine that can respond to queries and retrieve information by calling a query
d) to secure the client
View Answer

Answer: c
Explanation: RPC or Remote Procedure Call is used to establish a server on remote machine that can respond to queries and to retrieve information by calling a query by other computers.

9. RPC is a _________
a) synchronous operation
b) asynchronous operation
c) time independent operation
d) channel specific operation
View Answer

Answer: a
Explanation: RPC is a synchronous operation where the remote machine works in sync with the other machines to act as a server that can respond to queries called by the other machines.
advertisement

10. The local operating system on the server machine passes the incoming packets to the ___________
a) server stub
b) client stub
c) client operating system
d) client process
View Answer

Answer: a
Explanation: The local operating system on the server machine passes the incoming packets to the server stub which then processes the packets which contain the queries from the client machines for retrieving information.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.