Computer Network Questions and Answers – SNMP Management

This set of Computer Network Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “SNMP Management”.

1. _______ is a mechanism to transfer control messages between nodes.
a) ICMP
b) SNMP
c) IMAP
d) POP3
View Answer

Answer: a
Explanation: ICMP stands for Internet Control Message Protocol. ICMP is used for sending error and control messages to the various devices in a network.

2. Simple Network Management Protocol (SNMP) uses _________ layer for carrying out its operation.
a) physical
b) data link layer
c) application
d) network layer
View Answer

Answer: c
Explanation: SNMP is the most commonly used internet protocol. It operates on the application layer of the OSI reference model. It uses SNMP messages for monitoring and controlling network devices.

3. SNMP Network Management System (NMSs) cannot manage non-TCP/IP network.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: SNMP is the most frequently used Network Management System. Most network components that are used in enterprise network systems have network agents built in them that can respond to an SNMP NMS. SNMP network management systems (NMSs) can manage even non-TCP/IP network elements through proxy agents.
advertisement
advertisement

4. What was the ultimate standard in practice before SNMP Management?
a) IEEE
b) OSI Management
c) TNM
d) Web-based Management
View Answer

Answer: b
Explanation: OSI (Open System Interconnection) is a management standard adopted ISO (International Standards Organization). OSI was the ultimate standard used for network management; later SNMP got started as an interim set of specifications that later developed into a management standard.

5. SMI and MIB are the two parts of _______ model of SNMP.
a) functional
b) communication
c) information
d) organization
View Answer

Answer: c
Explanation: Structured Management Information (SMI) and Management Information Base (MIB) are the two modules of SNMP Information model. It is used for monitoring and controlling network devices across the network.

6. Internet was developed from _______ with the advent of UNIX and the popularization of client-server architecture.
a) Usenet
b) DNS
c) World Wide Web
d) ARPANET
View Answer

Answer: d
Explanation: ARPANET was developed into Internet. In 1984 the name ARPANET was dropped and the name ‘Internet’ was adopted. It was developed after the arrival of UNIX and client-server architecture. Internet is limited to TCP/IP network.

7. Which protocol is used for transporting SNMP messages?
a) IP
b) UDP
c) TCP
d) SMTP
View Answer

Answer: c
Explanation: SNMP management uses UDP (User Datagram Protocol) for the transfer of SNMP messages. UDP port 161 is used for receiving requests sent by SNMP managers.
advertisement

8. In the SNMP architecture ____________ is a system that collects and transmits local device information.
a) manager
b) agent
c) management station
d) subagent
View Answer

Answer: b
Explanation: SNMP architecture comprises of Manager, Agent and Network Management station. A SNMP agent does the function of responding to requests and queries and also trapping problems. It also collects and transmits device information.

9. What feature differentiates SNMPv3 from SNMPv1 and SNMPv2?
a) It has improved error handling process
b) It provides a common medium for network devices to share management information
c) It has enhanced security features
d) It has improvements in performance and manager-to-manager communication
View Answer

Answer: c
Explanation: SNMPv1 and SNMPv2 have poor security. Network administrators used Telnet and SSH for security purposes in SNMPv1 and SNMPv2. Later SNMPv3 was developed. It was almost similar to SNMPv1 and SNMPv2 except for its added security features. SNMPv3 mainly focuses on security and administration.
advertisement

10. _______ is a SNMP PDU used for sending requests to retrieve the value of a variable.
a) GetRequest
b) GetBulkRequest
c) SetRequest
d) GetNextRequest
View Answer

Answer: d
Explanation: There are in total seven SNMP PDUs. GetRequest is an SNMP PDU that helps in requesting for a value of a variable or a list of variables to be retrieved.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.