Computer Networks Questions & Answers – IPv4 Addressing

«
»

This set of Computer Networks Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “IPv4 Addressing”.

1. Which of these is not applicable for IP protocol?
a) Connectionless
b) Offer reliable service
c) Offer unreliable service
d) Does not offer error reporting
View Answer

Answer: b
Explanation: IP does not provide reliable delivery service for the data. It’s dependent upon the transport layer protocols like TCP to offer reliability.
advertisement

2. Which of the following demerits does Fragmentation have?
a) Complicates routers
b) Open to DOS attack
c) Overlapping of fragments
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Fragmentation makes the implementation of the IP protocol complex and can also be exploited by attackers to create a DOS attack such as a teardrop attack. Fragmentation won’t be required if the transport layer protocols perform wise segmentation.

3. Which field helps to check rearrangement of the fragments?
a) Offset
b) Flag
c) TTL
d) Identifier
View Answer

Answer: a
Explanation: The Fragment Offset field specifies where the fragment fits in the original datagram. The offset of the first fragment will always be 0. The size of the field (13 bits) is 3-bits shorter than the size of the total length field (16 bits).
advertisement
advertisement

4. In classless addressing, there are no classes but addresses are still granted in ______
a) IPs
b) Blocks
c) Codes
d) Sizes
View Answer

Answer: b
Explanation: In classless addressing, there are no classes but addresses are still granted in blocks. The total number of addresses in a block of classless IP addresses = 2(32 – CIDR_value).

5. In IPv4 Addresses, classful addressing is replaced with ________
a) Classless Addressing
b) Classful Addressing
c) Classful Advertising
d) Classless Advertising
View Answer

Answer: a
Explanation: Classful addressing is replaced with classless addressing as a large ratio of the available addresses in a class in calssful addressing is wasted. In classless addressing, one can reserve the number of IP addresses required by modifying the CIDR value and make sure that not many addresses are wasted.
advertisement

6. First address in a block is used as network address that represents the ________
a) Class Network
b) Entity
c) Organization
d) Codes
View Answer

Answer: c
Explanation: First address in a block is used as network address that represents the organization. The network address can be found by AND’ing any address in the block by the default mask. The last address in a block represents the broadcast address.

7. In classful addressing, a large part of available addresses are ________
a) Organized
b) Blocked
c) Wasted
d) Communicated
View Answer

Answer: c
Explanation: In classful addressing, a large part of available addresses are wasted. Thus to solve this classful addressing is replaced with classless addressing where one can reserve the number of IP addresses required by modifying the CIDR value and make sure that not many addresses are wasted.
advertisement

8. Network addresses are a very important concept of ________
a) Routing
b) Mask
c) IP Addressing
d) Classless Addressing
View Answer

Answer: c
Explanation: Network addresses are a very important concept of IP addressing. The first address in a block is used as network address that represents the organization. The network address can be found by AND’ing any address in the block or class by the default mask.

9. Which of this is not a class of IP address?
a) Class E
b) Class C
c) Class D
d) Class F
View Answer

Answer: d
Explanation: Class F is not a class of IP addressing. There are only five classes of IP addresses: Class A (0.0.0.0 to 127.255.255.255), Class B (128.0.0.0 to 191.255.255.255), Class C (192.0.0.0 to 223.255.255.255), Class D (224.0.0.0 to 239.255.255.255), and Class E (240.0.0.0 to 255.255.255.255).
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter