Computer Networks Questions & Answers – Delays and Loss

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Delays and Loss”.

1. Which of the following delay is faced by the packet in travelling from one end system to another?
a) Propagation delay
b) Queuing delay
c) Transmission delay
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: When a packet has to travel from one end system to another, it first faces the queuing delay when there are multiple packets which are to be sent, then it faces the transmission delay to convert the packet into bits to be transmitted, and then it faces the propagation delay to propagate the bits through the physical medium.
advertisement

2. For a 10Mbps Ethernet link, if the length of the packet is 32bits, the transmission delay is ____________ (in microseconds)
a) 3.2
b) 32
c) 0.32
d) 320
View Answer

Answer: a
Explanation: Transmission rate = length / transmission rate = 32/10 = 3.2 microseconds.

3. The time required to examine the packet’s header and determine where to direct the packet is part of __________
a) Processing delay
b) Queuing delay
c) Transmission delay
d) Propagation delay
View Answer

Answer: a
Explanation: Processing delay is induced at a router’s or other network processor’s end in the path of the packet and is caused by the time taken by the processor to examine the packet’s header to decide the further path of the packet.
advertisement
advertisement

4. Given L = number of bits in the packet, a = average rate and R = transmission rate. The Traffic intensity in the network is given by ____________
a) La/R
b) LR/a
c) R/La
d) Ra/L
View Answer

Answer: a
Explanation: Traffic Intensity = (Number of bits in packet * Average Transmission rate)/Current Transmission rate.

5. In the transfer of file between server and client, if the transmission rates along the path is 10Mbps, 20Mbps, 30Mbps, 40Mbps. The throughput is usually ___________
a) 20Mbps
b) 10Mbps
c) 40Mbps
d) 50Mbps
View Answer

Answer: b
Explanation: The throughput is generally the transmission rate of bottleneck link.
advertisement

6. If end to end delay is given by dend-end = N(dproc + dtrans + dprop) is a non congested network. The number of routers between source and destination is?
a) N/2
b) N
c) N-1
d) 2N
View Answer

Answer: c
Explanation: In the equation N (dproc + dtrans + dprop), N is the number of checkpoints/stops that the packet makes as it reaches the destination. The stops are made at each router and the final destination node. Now, since N = number of routers + final node, then number of routers = N – final node. As we know, there is only 1 final node in a path, thus, number of routers = N – 1. Suppose, There is a path A->R1->R2->B for a packet where A is the source node, B is the final node and R1 and R2 are routers. The total delay would be given by N (dproc + dtrans + dprop) where N = 3, since the packet would stop at R1, R2 and B. The number of routers here are 2, and (N – 1) is also 2.

7. The total nodal delay is given by ____________
a) dnodal = dproc – dqueue + dtrans + dprop
b) dnodal = dproc + dtrans – dqueue
c) dnodal = dproc + dqueue + dtrans + dprop
d) dnodal = dproc + dqueue – dtrans – dprop
View Answer

Answer: c
Explanation: The total node-to-node delay, that is, nodal delay is the sum of all, the processing delay, queuing delay, transmission delay and propagation delay. Ideally, the nodal delay must be low as possible for a better Quality of Service of the network.
advertisement

8. In a network, If P is the only packet being transmitted and there was no earlier transmission, which of the following delays could be zero?
a) Propagation delay
b) Queuing delay
c) Transmission delay
d) Processing delay
View Answer

Answer: b
Explanation: Since there is no other packet to be transmitted, there is no need for a queue. Therefore, the delay caused due to the queuing would be none i.e. 0.

9. Transmission delay does not depend on _____________
a) Packet length
b) Distance between the routers
c) Transmission rate
d) Bandwidth of medium
View Answer

Answer: b
Explanation: Transmission delay = packet length / transmission rate. The transmission rate depends upon the bandwidth of the medium.
advertisement

10. Propagation delay depends on ___________
a) Packet length
b) Transmission rate
c) Distance between the routers
d) Speed of the CPU
View Answer

Answer: c
Explanation: Propagation delay is caused when the packet is in its electric signal form and is travelling through a medium (a wire or a electromagnetic wave). Propagation delay is the time it takes a bit to propagate from one router to the next. If the distance between the routers is increased, it will take longer time to propagate, that is, there would be more propagation delay.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter