Computer Networks Questions & Answers – SMTP – 2

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “SMTP – 2”.

1. Simple mail transfer protocol (SMTP) utilizes _________ as the transport layer protocol for electronic mail transfer.
a) TCP
b) UDP
c) DCCP
d) SCTP
View Answer

Answer: a
Explanation: Since TCP is a reliable protocol, it’s more efficient to use TCP protocol for e-mail transfer. TCP also provides more security than other transport layer protocols.
advertisement

2. SMTP connections secured by SSL are known as _____________
a) SMTPS
b) SSMTP
c) SNMP
d) STARTTLS
View Answer

Answer: a
Explanation: SSMTP is a simple mail transfer program to send mail from a local PC to a mail host. SNMP is a network management protocol. STARTTLS connections are secured by TLS.

3. SMTP uses which of the following TCP port?
a) 22
b) 23
c) 21
d) 25
View Answer

Answer: d
Explanation: Port 21 is used for FTP control connection, port 22 is used by SSH, and port 23 is used by TELNET.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which one of the following protocol is used to receive mail messages?
a) SMTP
b) Post Office Protocol (POP)
c) Internet Message Access Protocol (IMAP)
d) FTP
View Answer

Answer: d
Explanation: FTP is used to share files. SMTP, POP and IMAP are the protocols used to send and receive mails on the internet.

5. What is on-demand mail relay (ODMR)?
a) protocol for SMTP security
b) an SMTP extension
c) protocol for web pages
d) protocol for faster mail transfer
View Answer

Answer: b
Explanation: ODMR is an extension to SMTP, in which mails are relayed to the receivers after they are authenticated. It allows only the authorized receivers to receive the mail.
Take Computer Networks Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. An email client needs to know the _________ of its initial SMTP server.
a) IP address
b) MAC address
c) URL
d) Name
View Answer

Answer: a
Explanation: The client needs to know the IP of its initial SMTP server as it has to send the mail first to that server and then the server forwards the mail ahead on behalf of the user.

7. An SMTP session may not include _______
a) zero SMTP transaction
b) one SMTP transaction
c) more than one SMTP transaction
d) one HTTP transaction
View Answer

Answer: d
Explanation: An SMTP session can only include SMTP transactions regardless the number. Any other protocol’s transaction is not included in an SMTP session.
advertisement

8. SMTP defines _______
a) message transport
b) message encryption
c) message content
d) message password
View Answer

Answer: a
Explanation: As the name suggests, Simple Mail Transfer Protocol is only responsible for “how” the message is transferred i.e. Transport of the message. Other protocols such as TCP are used to provide other services like encryption for the messages.

9. Which one of the following is an SMTP server configured in such a way that anyone on the internet can send e-mail through it?
a) open mail relay
b) wide mail reception
c) open mail reception
d) short mail reception
View Answer

Answer: a
Explanation: Anyone can send an e-mail through an Open Mail Relay server so it acted like a free relay for email agents to forward their mails through. Open Mail Relays are now unpopular because they can be used by attackers to perform man-in-the-middle attacks.
advertisement

10. SMTP is not used to deliver messages to ______
a) user’s terminal
b) user’s mailbox
c) user’s word processor
d) user’s email client
View Answer

Answer: c
Explanation: SMTP can only be used to send messages to user’s terminal, email client or mailbox. A stand-alone word processor cannot be connected to a network, so it won’t be possible to deliver messages to it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.