Computer Networks Questions & Answers – Application Layer – 1

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Application Layer – 1”.

1. Which is not a application layer protocol?
a) HTTP
b) SMTP
c) FTP
d) TCP
View Answer

Answer: d
Explanation: TCP is transport layer protocol.
advertisement

2. The packet of information at the application layer is called __________
a) Packet
b) Message
c) Segment
d) Frame
View Answer

Answer: b
Explanation: For Application, Presentation and Session layers there is no data format for message. Message is message as such in these three layers. But when it comes to Transport, Network, Data and Physical layer they have data in format of segments, packets, frames and bits respectively.

3. Which one of the following is an architecture paradigms?
a) Peer to peer
b) Client-server
c) HTTP
d) Both Peer-to-Peer & Client-Server
View Answer

Answer: d
Explanation: HTTP is a protocol.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Application developer has permission to decide the following on transport layer side
a) Transport layer protocol
b) Maximum buffer size
c) Both Transport layer protocol and Maximum buffer size
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Application layer provides the interface between applications and the network. So application developer can decide what transport layer to use and what should be its maximum buffer size.

5. Application layer offers _______ service.
a) End to end
b) Process to process
c) Both End to end and Process to process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: End to End service is provided in the application layer. Whereas process to process service is provided at the transport layer.
advertisement

6. E-mail is _________
a) Loss-tolerant application
b) Bandwidth-sensitive application
c) Elastic application
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Because it can work with available throughput.

7. Pick the odd one out.
a) File transfer
b) File download
c) E-mail
d) Interactive games
View Answer

Answer: d
Explanation: File transfer, File download and Email are services provided by the application layer and there are message and data oriented.
advertisement

8. Which of the following is an application layer service?
a) Network virtual terminal
b) File transfer, access, and management
c) Mail service
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The services provided by the application layer are network virtual terminal, file transfer, access and management, mail services, directory services, various file and data operations.

9. To deliver a message to the correct application program running on a host, the _______ address must be consulted.
a) IP
b) MAC
c) Port
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: IP address lets you know where the network is located. Whereas MAC address is a unique address for every device. Port address identifies a process or service you want to carry on.
advertisement

10. Which is a time-sensitive service?
a) File transfer
b) File download
c) E-mail
d) Internet telephony
View Answer

Answer: d
Explanation: Internet telephony is Loss-tolerant other applications are not.

11. Transport services available to applications in one or another form _________
a) Reliable data transfer
b) Timing
c) Security
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The transport services that are provided to application are reliable data transfer, security and timing. These are very important for proper end to end services.

12. Electronic mail uses which Application layer protocol?
a) SMTP
b) HTTP
c) FTP
d) SIP
View Answer

Answer: a
Explanation: Email uses various protocols like SMTP, IMAP and POP. The most prominent one used in application layer is SMTP.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.