Computer Networks Questions & Answers – Telnet – 2

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Telnet – 2”.

1. Telnet protocol is used to establish a connection to __________
a) TCP port number 21
b) TCP port number 22
c) TCP port number 23
d) TCP port number 25
View Answer

Answer: c
Explanation: TCP port 21 is used for FTP, TCP port 22 is used for SSH and TCP port 25 is used for SMTP. Telnet provides access to a command line interface on a remote computer using the TCP port number 23.
advertisement

2. Which one of the following is not true?
a) telnet defines a network virtual terminal (NVT) standard
b) client programs interact with NVT
c) server translates NVT operations
d) client can transfer files using to remote server using NVT
View Answer

Answer: d
Explanation: The client can use the NVT only to interact with the programs already present on the remote server, not to transfer files to it. To transfer files, an FTP connection has to be used.

3. All telnet operations are sent as ________
a) 4 bits
b) 8 bits
c) 16 bits
d) 32 bits
View Answer

Answer: b
Explanation: Telnet provides a bi-directional, 8-bit byte oriented communications facility through which operations are sent as 8-bit bytes for the server to interpret.
advertisement
advertisement

4. AbsoluteTelnet is a telnet client for _______ Operating system.
a) windows
b) linux
c) mac
d) ubuntu
View Answer

Answer: a
Explanation: AbsoluteTelnet was originally released in 1999. It was developed by Brian Pence of Celestial Software.

5. The decimal code of Interpret as Command (IAC) character is _______
a) 252
b) 253
c) 254
d) 255
View Answer

Answer: d
Explanation: If we want that a character be interpreted by the client instead of server, we use the IAC character. If IAC is followed by any other code than IAC, the client interprets it as a character.
advertisement

6. Which of the following is true for character mode operation of telnet implementation?
a) each character typed is sent by the client to the server
b) each character typed is discarded by the server
c) each character typed is aggregated into a word and then sent to the server
d) each character type is aggregated into a line and then sent to the server
View Answer

Answer: a
Explanation: In character mode, each character that the user is typing is immediately sent to the server which then interprets it only after the complete operation command is received.

7. In which mode of telnet, the client echoes the character on the screen but does not send it until a whole line is completed?
a) default mode
b) character mode
c) server mode
d) command mode
View Answer

Answer: a
Explanation: In the default mode, the client does not send each character typed by the user to the server, thus saving the amount of packet transmissions required for executing each operation. But the server has to remain idle until the client sends the completed line wasting a lot of time.
advertisement

8. Which one of the following is not correct?
a) telnet is a general purpose client-server program
b) telnet lets user access an application on a remote computer
c) telnet can also be used for file transfer
d) telnet can be used for remote login
View Answer

Answer: c
Explanation: File Transfer Protocol is used for file transfer. Telnet provides access to the command-line interface on a remote host.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

advertisement

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter