Computer Networks Questions & Answers – Wireless LAN

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wireless LAN”.

1. What is the access point (AP) in a wireless LAN?
a) device that allows wireless devices to connect to a wired network
b) wireless devices itself
c) both device that allows wireless devices to connect to a wired network and wireless devices itself
d) all the nodes in the network
View Answer

Answer: a
Explanation: Access point in a wireless network is any device that will allow the wireless devices to a wired network. A router is the best example of an Access Point.
advertisement

2. In wireless ad-hoc network _________
a) access point is not required
b) access point is must
c) nodes are not required
d) all nodes are access points
View Answer

Answer: a
Explanation: An ad-hoc wireless network is a decentralized kind of a wireless network. An access point is usually a central device and it would go against the rules of the ad-hoc network to use one. Hence it is not required.

3. Which multiple access technique is used by IEEE 802.11 standard for wireless LAN?
a) CDMA
b) CSMA/CA
c) ALOHA
d) CSMA/CD
View Answer

Answer: b
Explanation: CSMA/CA stands for Carrier-sense multiple access/collision avoidance. It is a multiple access protocol used by IEEE 802.11 standard for wireless LAN. It’s based on the principle of collision avoidance by using different algorithms to avoid collisions between channels.
advertisement
advertisement

4. In wireless distribution system __________
a) multiple access point are inter-connected with each other
b) there is no access point
c) only one access point exists
d) access points are not required
View Answer

Answer: a
Explanation: A Wireless Distribution System allows the connection of multiple access points together. It is used to expand a wireless network to a larger network.

5. A wireless network interface controller can work in _______
a) infrastructure mode
b) ad-hoc mode
c) both infrastructure mode and ad-hoc mode
d) WDS mode
View Answer

Answer: c
Explanation: A wireless network interface controller works on the physical layer and the data link layer of the OSI model. Infrastructure mode WNIC needs access point but in ad-hoc mode access point is not required.
advertisement

6. In wireless network an extended service set is a set of ________
a) connected basic service sets
b) all stations
c) all access points
d) connected access points
View Answer

Answer: a
Explanation: The extended service set is a part of the IEEE 802.11 WLAN architecture and is used to expand the range of the basic service set by allowing connection of multiple basic service sets.

7. Mostly ________ is used in wireless LAN.
a) time division multiplexing
b) orthogonal frequency division multiplexing
c) space division multiplexing
d) channel division multiplexing
View Answer

Answer: b
Explanation: In orthogonal frequency division multiplexing, digital data is encoded on multiple carrier frequencies. It is also used in digital television and audio broadcasting in addition to Wireless LANs.
advertisement

8. Which one of the following event is not possible in wireless LAN?
a) collision detection
b) acknowledgement of data frames
c) multi-mode data transmission
d) connection to wired networks
View Answer

Answer: a
Explanation: Collision detection is not possible in wireless LAN with no extensions. Collision detection techniques for multiple access like CSMA/CD are used to detect collisions in Wireless LANs.

9. What is Wired Equivalent Privacy (WEP)?
a) security algorithm for ethernet
b) security algorithm for wireless networks
c) security algorithm for usb communication
d) security algorithm for emails
View Answer

Answer: b
Explanation: WEP is a security algorithm for wireless network which intended to provide data confidentiality comparable to that of traditional wired networks. It was introduced in 1997.
advertisement

10. What is WPA?
a) wi-fi protected access
b) wired protected access
c) wired process access
d) wi-fi process access
View Answer

Answer: a
Explanation: WPA or WiFi Protected Access is a security protocol used to provide users and firms with strong data security and protection for their wireless networks (WiFi) to give them confidence that only authorized users can access their network.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.