Computer Networks Questions & Answers – SSH

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “SSH”.

1. Secure shell (SSH) network protocol is used for __________
a) secure data communication
b) remote command-line login
c) remote command execution
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: SSH provides high encryption and security features while communicating through a network. It is a cryptographic network protocol.
advertisement

2. SSH can be used in only _____________
a) unix-like operating systems
b) windows
c) both unix-like and windows systems
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: SSH isn’t confined to a certain network or operating system. It can be implemented over different networks and on different operating systems.

3. SSH uses ___________ to authenticate the remote computer.
a) public-key cryptography
b) private-key cryptography
c) any of public-key or private-key
d) both public-key & private-key
View Answer

Answer: a
Explanation: Public encryption key is slower but more flexible. Every cryptographic security system requires a private key for private access and a public key for location.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which standard TCP port is assigned for contacting SSH servers?
a) port 21
b) port 22
c) port 23
d) port 24
View Answer

Answer: b
Explanation: Port 22 is used for contacting ssh servers, used for file transfers (scp, sftp) and also port forwarding.

5. Which one of the following protocol can be used for login to a shell on a remote host except SSH?
a) telnet
b) rlogin
c) both telnet and rlogin
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: SSH is more secured then telnet and rlogin.
advertisement

6. Which one of the following is a file transfer protocol using SSH?
a) SCP
b) SFTP
c) Rsync
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: SCP (Secure copy protocol), SFTP (SSH File Transfer Protocol) and Rsync all are file transfer protocols which are used by SSH.

7. SSH-2 does not contain ______________
a) transport layer
b) user authentication layer
c) physical layer
d) connection layer
View Answer

Answer: c
Explanation: SSH2 is a more secure, portable and efficient version of SSH that includes SFTP, which is functionally similar to FTP, but is SSH2 encrypted.
advertisement

8. Which one of the following feature was present in SSH protocol, version 1?
a) password changing
b) periodic replacement of session keys
c) support for public-key certificates
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned features are provided by SSH-2 and that SSH-1 only provide strong authentication and guarantee confidentiality.

9. SCP protocol is evolved from __________ over SSH.
a) RCP protocol
b) DHCP protocol
c) MGCP protocol
d) GCP protocol
View Answer

Answer: a
Explanation: RCP is the abbreviation for Rate Control Protocol is a congestion control algorithm for fast user response times.
advertisement

10. Which one of the following authentication method is used by SSH?
a) public-key
b) host based
c) password
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: SSH used public key authentication, Password authentication, Host based authentication, keyboard authentication and authentication of servers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.