Computer Networks Questions & Answers – Network Layer

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Network Layer”.

1. The network layer is concerned with __________ of data.
a) bits
b) frames
c) packets
d) bytes
View Answer

Answer: c
Explanation: In computer networks, the data from the application layer is sent to the transport layer and is converted to segments. These segments are then transferred to the network layer and these are called packets. These packets are then sent to data link layer where they are encapsulated into frames. These frames are then transferred to physical layer where the frames are converted to bits.
advertisement

2. Which one of the following is not a function of network layer?
a) routing
b) inter-networking
c) congestion control
d) error control
View Answer

Answer: d
Explanation: In the OSI model, network layer is the third layer and it provides data routing paths for network communications. Error control is a function of the data link layer and the transport layer.

3. A 4 byte IP address consists of __________
a) only network address
b) only host address
c) network address & host address
d) network address & MAC address
View Answer

Answer: c
Explanation: An ip address which is 32 bits long, that means it is of 4 bytes and is composed of a network and host portion and it depends on address class. The size of the host address and network address depends upon the class of the address in classful IP addressing.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In virtual circuit network each packet contains ___________
a) full source and destination address
b) a short VC number
c) only source address
d) only destination address
View Answer

Answer: b
Explanation: A short VC number also called as VCID (virtual circuit identifier) is a type of identifier which is used to distinguish between several virtual circuits in a connection oriented circuit switched network. Each virtual circuit is used to transfer data over a larger packet switched network.

5. Which of the following routing algorithms can be used for network layer design?
a) shortest path algorithm
b) distance vector routing
c) link state routing
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The routing algorithm is what decides where a packet should go next. There are several routing techniques like shortest path algorithm, static and dynamic routing, decentralized routing, distance vector routing, link state routing, Hierarchical routing etc. The routing algorithms go hand in hand with the operations of all the routers in the networks. The routers are the main participants in these algorithms.
advertisement

6. Which of the following is not correct in relation to multi-destination routing?
a) is same as broadcast routing
b) contains the list of all destinations
c) data is not sent by packets
d) there are multiple receivers
View Answer

Answer: c
Explanation: In multi-destination routing, there is more than one receiver and the route for each destination which is contained in a list of destinations is to be found by the routing algorithm. Multi-destination routing is also used in broadcasting.

7. A subset of a network that includes all the routers but contains no loops is called ________
a) spanning tree
b) spider structure
c) spider tree
d) special tree
View Answer

Answer: a
Explanation: Spanning tree protocol (STP) is a network protocol that creates a loop free logical topology for ethernet networks. It is a layer 2 protocol that runs on bridges and switches. The main purpose of STP is to ensure that you do not create loops when you have redundant paths in your network.
advertisement

8. Which one of the following algorithm is not used for congestion control?
a) traffic aware routing
b) admission control
c) load shedding
d) routing information protocol
View Answer

Answer: d
Explanation: The Routing Information Protocol (RIP) is used by the network layer for the function of dynamic routing. Congestion control focuses on the flow of the traffic in the network and uses algorithms like traffic aware routing, admission control and load shedding to deal with congestion.

9. The network layer protocol for internet is __________
a) ethernet
b) internet protocol
c) hypertext transfer protocol
d) file transfer protocol
View Answer

Answer: b
Explanation: There are several protocols used in Network layer. Some of them are IP, ICMP, CLNP, ARP, IPX, HRSP etc. Hypertext transfer protocol is for application layer and ethernet protocol is for data link layer.
advertisement

10. ICMP is primarily used for __________
a) error and diagnostic functions
b) addressing
c) forwarding
d) routing
View Answer

Answer: a
Explanation: ICMP abbreviation for Internet Control Message Protocol is used by networking devices to send error messages and operational information indicating a host or router cannot be reached. ICMP operates over the IP packet to provide error reporting functionality as IP by itself cannot report errors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.