Computer Networks Questions & Answers – DNS

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “DNS”.

1. The entire hostname has a maximum of ___________
a) 255 characters
b) 127 characters
c) 63 characters
d) 31 characters
View Answer

Answer: a
Explanation: An entire hostname can have a maximum of 255 characters. Although each label must be from 1 to 63 characters long. Host name is actually a label that is given to a device in a network.
advertisement

2. A DNS client is called _________
a) DNS updater
b) DNS resolver
c) DNS handler
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: DNS client also known as DNS resolver also known as DNS lookup helps to resolve DNS requests using an external DNS server.

3. Servers handle requests for other domains _______
a) directly
b) by contacting remote DNS server
c) it is not possible
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Whenever a request is received at server from other domains, it handles this situation by contacting remote DNS server.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. DNS database contains _______
a) name server records
b) hostname-to-address records
c) hostname aliases
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Domain Name system not only deals with mapping IP addresses with the hostname but also deals with exchange of information in the server.

5. If a server has no clue about where to find the address for a hostname then _______
a) server asks to the root server
b) server asks to its adjcent server
c) request is not processed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Root name servers are actually very important and critical as they are the first step in translating human readable hostnames into IP addresses for carrying out communication.
advertisement

6. Which one of the following allows client to update their DNS entry as their IP address change?
a) dynamic DNS
b) mail transfer agent
c) authoritative name server
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Dynamic DNS or in short DDNS or DynDNS helps in automatically updating a name server in the DNS. This does not require manual editing.

7. Wildcard domain names start with label _______
a) @
b) *
c) &
d) #
View Answer

Answer: b
Explanation: A wildcard DNS record matches requests to a non existent domain name. This wildcard DNS record is specified by using asterisk “*” as the starting of a domain name.
advertisement

8. The right to use a domain name is delegated by domain name registers which are accredited by _______
a) internet architecture board
b) internet society
c) internet research task force
d) internet corporation for assigned names and numbers
View Answer

Answer: d
Explanation: The ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) deals with IP address space allocation, protocol identifier assignment, generic and country code Top Level domain name system management (gTLD and ccTLD).

9. The domain name system is maintained by _______
a) distributed database system
b) a single server
c) a single computer
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A domain name system is maintained by a distributed database system. It is a collection of multiple, logically interrelated databases distributed over a computer network.
advertisement

10. Which one of the following is not true?
a) multiple hostnames may correspond to a single IP address
b) a single hostname may correspond to many IP addresses
c) a single hostname may correspond to a single IP address
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It need not be that a single hostname will correspond to a ip address. For example facebook.com and fb.com both correspond to same ip address. So there can be multiple hostnames for a single ip address.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.