Computer Networks Questions & Answers – TCP-1

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “TCP-1”.

1. Which of the following is false with respect to TCP?
a) Connection-oriented
b) Process-to-process
c) Transport layer protocol
d) Unreliable
View Answer

Answer: d
Explanation: TCP is a transport layer protocol that provides reliable and ordered delivery of a stream of bytes between hosts communicating via an IP network.
advertisement

2. In TCP, sending and receiving data is done as _______
a) Stream of bytes
b) Sequence of characters
c) Lines of data
d) Packets
View Answer

Answer: a
Explanation: TCP provides stream oriented delivery between hosts communicating via an IP network and there are no message boundaries. TCP can concatenate data from a number of send () commands into one stream of data and still transmit it reliably.

3. TCP process may not write and read data at the same speed. So we need __________ for storage.
a) Packets
b) Buffers
c) Segments
d) Stacks
View Answer

Answer: b
Explanation: A TCP receiver has a receive buffer that is used to store the unprocessed incoming packets in case the sender is sending packets faster than the processing rate of the received packets.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. TCP groups a number of bytes together into a packet called _______
a) Packet
b) Buffer
c) Segment
d) Stack
View Answer

Answer: c
Explanation: A segment may be collection of data from many send () statements. TCP transmits each segment as a stream of bytes.

5. Communication offered by TCP is ________
a) Full-duplex
b) Half-duplex
c) Semi-duplex
d) Byte by byte
View Answer

Answer: a
Explanation: Data can flow both the directions at the same time during a TCP communication hence, it is full-duplex. This is the reason why TCP is used in systems that require full-duplex operation such as e-mail systems.
advertisement

6. To achieve reliable transport in TCP, ___________ is used to check the safe and sound arrival of data.
a) Packet
b) Buffer
c) Segment
d) Acknowledgment
View Answer

Answer: d
Explanation: Acknowledgment mechanism is used to check the safe and sound arrival of data. The sender actively checks for acknowledgement from the receiver and once a specific time period has passed, it retransmits the data.

7. In segment header, sequence number and acknowledgement number fields refer to _______
a) Byte number
b) Buffer number
c) Segment number
d) Acknowledgment
View Answer

Answer: a
Explanation: As TCP has to ensure ordered delivery of packets, sequence number and acknowledgement number are used to identify the byte number of the packet in the stream of bytes being transmitted.
advertisement

8. Suppose a TCP connection is transferring a file of 1000 bytes. The first byte is numbered 10001. What is the sequence number of the segment if all data is sent in only one segment?
a) 10000
b) 10001
c) 12001
d) 11001
View Answer

Answer: b
Explanation: The sequence number given to first byte of a segment, with respect to its order among the previous segments, is the sequence number of that segment.

9. Bytes of data being transferred in each connection are numbered by TCP. These numbers start with a _________
a) Fixed number
b) Random sequence of 0’s and 1’s
c) One
d) Sequence of zero’s and one’s
View Answer

Answer: d
Explanation: One might expect the sequence number of the first byte in the stream to be 0, or 1. But that does not happen in TCP, Instead, the sender has to choose an Initial Sequence Number (ISN), which is basically a random 32 bit sequence of 0’s and 1’s, during the connection handshake.
advertisement

10. The value of acknowledgement field in a segment defines _______
a) sequence number of the byte received previously
b) total number of bytes to receive
c) sequence number of the next byte to be received
d) sequence of zeros and ones
View Answer

Answer: c
Explanation: The acknowledgement field in a segment defines the sequence number of the byte which is to be received next i.e. sequence number of byte that the sender should transmit next.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.