Computer Networks Questions & Answers – WiMAX

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “WiMAX”.

1. WiMAX stands for ___________
a) wireless maximum communication
b) worldwide interoperability for microwave access
c) worldwide international standard for microwave access
d) wireless internet maximum communication
View Answer

Answer: b
Explanation: WiMAX or worldwide interoperability for microwave access is a set of wireless communication standards. It provides support for multiple physical layer (PHY) and Media Access Control (MAC) options. It is based on IEEE 802.16 standards.
advertisement

2. WiMAX provides ________
a) simplex communication
b) half duplex communication
c) full duplex communication
d) no communication
View Answer

Answer: c
Explanation: WiMax was developed to provide wireless broadband access to buildings. It can also be used to connect WLAN hotspots to the Internet. It is based on IEEE 802.16 standards.

3. WiMAX uses the _________
a) orthogonal frequency division multiplexing
b) time division multiplexing
c) space division multiplexing
d) channel division multiplexing
View Answer

Answer: a
Explanation: WiMAX physical layer uses orthogonal frequency division multiplexing as it provides simplified reception in multipath and allows WiMAX to operate in NLOS conditions.
advertisement
advertisement

4. Which of the following modulation schemes is supported by WiMAX?
a) binary phase shift keying modulation
b) quadrature phase shift keying modulation
c) quadrature amplitude modulation
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: WiMAX supports a variety of modulation schemes such as binary phase shift keying modulation, quadrature phase shift keying modulation, and quadrature amplitude modulation and allows for the scheme to change on a burst-by-burst basis per link, depending on channel conditions.

5. WiMAX MAC layer provides an interface between ___________
a) higher transport layers and physical layer
b) application layer and network layer
c) data link layer and network layer
d) session layer and application layer
View Answer

Answer: a
Explanation: WiMAX provides support for multiple physical layer (PHY) on the physical layer and Media Access Control (MAC) options for higher layers to provide wireless broadband access to buildings.
advertisement

6. For encryption, WiMAX supports _______
a) advanced encryption standard
b) triple data encryption standard
c) advanced encryption standard and triple data encryption standard
d) double data encryption standard
View Answer

Answer: c
Explanation: Both advanced encryption standard and triple data encryption standard are block cipher techniques and are popularly used in WiMAX and other applications for secure encryption.

7. WiMAX provides _______
a) VoIP services
b) IPTV services
c) Both VoIP and IPTV services
d) no IPTV services
View Answer

Answer: c
Explanation: IPTV can be transmitted over WiMAX, and relies on packet-switching to offer reliable delivery. VoIP can be operated over a WiMax network with no special hardware or software.
advertisement

8. Devices that provide the connectivity to a WiMAX network are known as _________
a) subscriber stations
b) base stations
c) gateway
d) switch stations
View Answer

Answer: a
Explanation: Subscriber stations in WiMAX are transceivers (transmitter and receivers). They are used to convert radio signals into digital signals that can be routed to and from communication devices. There is a variety of types of WiMAX subscriber stations like portable PCMCIA cards and fixed stations that provide service to multiple users.

9. WiMAX is mostly used for __________
a) local area network
b) metropolitan area network
c) personal area network
d) wide area network
View Answer

Answer: b
Explanation: WiMAX provides Wi-Fi connectivity within the home or business for computers and smartphones. WiMAX network operators typically provide a WiMAX Subscriber Unit to do so. The subscriber unit is used to connect to the metropolitan WiMAX network.
advertisement

10. Which of the following frequencies is not used in WiMAX for communication?
a) 2.3 GHz
b) 2.4 GHz
c) 2.5 GHz
d) 3.5 GHz
View Answer

Answer: b
Explanation: The 2.4GHz ISM frequency band is used for personal area network technologies such as Bluetooth and hence is not suitable for WiMAX which is mostly used for Metropolitan Area Networks.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.