Computer Networks Questions & Answers – DHCP

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “DHCP”.

1. DHCP (dynamic host configuration protocol) provides __________ to the client.
a) IP address
b) MAC address
c) Url
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: We use DHCP to allow the hosts to acquire their ip addresses dynamically which is better than visiting each and every host on the network and configure all of this information manually.
advertisement

2. DHCP is used for ________
a) IPv6
b) IPv4
c) Both IPv6 and IPv4
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: DHCP is used for both IPv4 and IPv6 addressing. With DHCP you get to let the hosts know about the change dynamically, and hosts update their info themselves.

3. The DHCP server _________
a) maintains a database of available IP addresses
b) maintains the information about client configuration parameters
c) grants a IP address when receives a request from a client
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Whenever a DHCP server gets a request from a client it responds with a DHCP offer containing IP address being offered, network mask offered, the amount of time that the client can use and keep it, the ip address of the DHCP server making this offer.
advertisement
advertisement

4. IP assigned for a client by DHCP server is
a) for a limited period
b) for an unlimited period
c) not time dependent
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The IP address offered to a client is only for a limited period of time. There is actually a certain amount of time that the client can use and keep this IP address.

5. DHCP uses UDP port _________ for sending data to the server.
a) 66
b) 67
c) 68
d) 69
View Answer

Answer: b
Explanation: 67 is the UDP port number that is used as the destination port of a server. Whereas UDP port number 68 is used by the client.
Participate in Computer Networks Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. The DHCP server can provide the _______ of the IP addresses.
a) dynamic allocation
b) automatic allocation
c) static allocation
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: When a host acquires multiple offers of IP addresses from different DHCP servers, the host will broadcast a dhcp request identifying the server whose offer has been accepted.

7. DHCP client and servers on the same subnet communicate via _________
a) UDP broadcast
b) UDP unicast
c) TCP broadcast
d) TCP unicast
View Answer

Answer: a
Explanation: DHCP actually employs a connectionless service, which is provided by UDP, since TCP is connection oriented. It is implemented with two UDP port numbers 67 and 68 for its operations.
advertisement

8. After obtaining the IP address, to prevent the IP conflict the client may use _________
a) internet relay chat
b) broader gateway protocol
c) address resolution protocol
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: ARP abbreviation for address resolution protocol is used for mapping IP addresses to MAC addresses that are present in the local network.

9. What is DHCP snooping?
a) techniques applied to ensure the security of an existing DHCP infrastructure
b) encryption of the DHCP server requests
c) algorithm for DHCP
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: DHCP snooping is a security feature that is used in OS of a network in the layer 2. This technology prevents unauthorized DHCP servers offering IP addresses to DHCP clients.
advertisement

10. If DHCP snooping is configured on a LAN switch, then clients having specific ______ can access the network.
a) MAC address
b) IP address
c) Both MAC address and IP address
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The DHCP snooping is done to prevent unauthorized IP addresses being offered by unauthorized servers. This features allows only specific mac addresses and IP addresses to access the network.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.