Computer Networks Questions & Answers – Access Networks

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Access Networks”.

1. Which of this is not a constituent of residential telephone line?
a) A high-speed downstream channel
b) A medium-speed downstream channel
c) A low-speed downstream channel
d) An ultra-high speed downstream channel
View Answer

Answer: c
Explanation: A low-speed downstream channel is not a constituent of a residential telephone line. But it might be just a two-way telephone channel. Internet can be provided through a high-speed downstream channel in a residential telephone line.

advertisement

2. DSL telcos provide which of the following services?
a) Wired phone access
b) ISP
c) Wired phone access and ISP
d) Network routing and ISP
View Answer

Answer: c
Explanation: DSL stands for Digital Subscriber Line and ISP stands for Internet Service Provider. In a Digital Subscriber Line system, the same company which provides phone connection is also an ISP. The internet is provided through the pre-installed telephone lines.

3. The function of DSLAM is to __________
a) Convert analog signals into digital signals
b) Convert digital signals into analog signals
c) Amplify digital signals
d) De-amplify digital signals
View Answer

Answer: a
Explanation: DSLAM stands for Digital Subscriber Line Access Multiplexer and it’s used by Telcos to convert the analog signals to digital signals for the purpose of providing internet. The DSLAM located in a telco’s Central Office does this function.
advertisement
advertisement

4. Which of the following terms is not associated with DSL?
a) DSLAM
b) CO
c) Splitter
d) CMTS
View Answer

Answer: d
Explanation: CMTS stands for Cable modem termination system. It is used in cable internet access. In cable internet access, internet is not provided through telephone lines and the companies that provide such connections don’t necessarily provide telephone access.

5. HFC contains _______
a) Fibre cable
b) Coaxial cable
c) A combination of Fibre cable and Coaxial cable
d) Twisted Pair Cable
View Answer

Answer: c
Explanation: Hybrid fiber-coaxial (HFC) is a telecommunications industry term for a broadband network that combines optical fiber and coaxial cable. It has been popularly used since the early 1990s. It is stronger than the optical fiber cables and faster than the co-axial cables.
advertisement

6. Which of the following statements is not applicable for cable internet access?
a) It is a shared broadcast medium
b) It includes HFCs
c) Cable modem connects home PC to Ethernet port
d) Analog signal is converted to digital signal in DSLAM
View Answer

Answer: d
Explanation: CMTS stands for Cable modem termination system. In cable access analog signal is converted to digital signal by CMTS. In cable internet access, internet is not provided through telephone lines. DSLAM is used by Telecom companies.

7. Among the optical-distribution architectures that are essentially switched ethernet is __________
a) AON
b) PON
c) NON
d) MON
View Answer

Answer:a
Explanation: AON stands for Active optical networks which are essentially switched Ethernets. Each user has his/her own dedicated optical fiber line connecting to the ISP in an AON.
advertisement

8. StarBand provides __________
a) FTTH internet access
b) Cable access
c) Telephone access
d) Satellite access
View Answer

Answer: d
Explanation: StarBand was a two-way satellite broadband Internet service available in the U.S. from 2000–2015. It was discontinued from September 30 2015 due to increasing competition from other ISPs.

9. Home Access is provided by __________
a) DSL
b) FTTP
c) Cable
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Home Internet Access is provided by DSL, FTTP, and Cable. FTTP provides the fastest speeds followed by the cable connections and then the DSLs. FTTP is popularly used in modern connections.
advertisement

10. ONT is connected to splitter using _________
a) High speed fibre cable
b) HFC
c) Optical cable
d) Twisted pair cable
View Answer

Answer: c
Explanation: ONT stands for Optical Network Terminal. The ONT connects to the Termination Point (TP) with an optical fibre cable. It translates light signals from the fibre optic line to electric signals that the router can read.

11. Which of the following factors affect transmission rate in DSL?
a) The gauge of the twisted-pair line
b) Degree of electrical interfernece
c) Shadow fading
d) The gauge of the twisted-pair line and degree of electrical interference
View Answer

Answer: d
Explanation: Because DSL is made of twisted wire copper pair, the gauge of twisted pair line i.e. the protection and electrical interference would affect the transmission rate in DSL. Unlike DSL, FTTP is not really affected by these factors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter