Computer Networks Questions & Answers – IPv6

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IPv6”.

1. The size of an IP address in IPv6 is _________
a) 4 bytes
b) 128 bits
c) 8 bytes
d) 100 bits
View Answer

Answer: b
Explanation: An IPv6 address is 128 bits long. Therefore, 2128 i.e. 340 undecillion addresses are possible in IPv6. IPv4 has only 4 billion possible addresses and IPv6 would be a brilliant alternative in case IPv4 runs out of possible new addresses.
advertisement

2. The header length of an IPv6 datagram is ___________
a) 10bytes
b) 25bytes
c) 30bytes
d) 40bytes
View Answer

Answer: d
Explanation: IPv6 datagram has fixed header length of 40bytes, which results in faster processing of the datagram. There is one fixed header and optional headers which may or may not exist. The fixed header contains the mandatory essential information about the packet while the optional headers contain the optional “not that necessary” information.

3. In the IPv6 header, the traffic class field is similar to which field in the IPv4 header?
a) Fragmentation field
b) Fast-switching
c) ToS field
d) Option field
View Answer

Answer: c
Explanation: The traffic class field is used to specify the priority of the IP packet which is a similar functionality to the Type of Service field in the IPv4 header. It’s an 8-bit field and its values are not defined in the RFC 2460.
advertisement
advertisement

4. IPv6 does not use _________ type of address.
a) broadcast
b) multicast
c) anycast
d) unicast
View Answer

Answer: a
Explanation: There is no concept of broadcast address in IPv6. Instead, there is an anycast address in IPv6 which allows sending messages to a group of devices but not all devices in a network. Anycast address is not standardized in IPv4.

5. Which among the following features is present in IPv6 but not in IPv4?
a) Fragmentation
b) Header checksum
c) Options
d) Anycast address
View Answer

Answer: d
Explanation: There is an anycast address in IPv6 which allows sending messages to a group of devices but not all devices in a network. Anycast address is not standardized in IPv4.
advertisement

6. The _________ field determines the lifetime of IPv6 datagram
a) Hop limit
b) TTL
c) Next header
d) Type of traffic
View Answer

Answer: a
Explanation: The Hop limit value is decremented by one by a router when the datagram is forwarded by the router. When the value becomes zero the datagram is discarded. The field is 8-bits wide, so an IPv6 packet can live up to 255 router hops only.

7. Dual-stack approach refers to _________
a) implementing Ipv4 with 2 stacks
b) implementing Ipv6 with 2 stacks
c) node has both IPv4 and IPv6 support
d) implementing a MAC address with 2 stacks
View Answer

Answer: c
Explanation: Dual-stack is one of the approaches used to support IPv6 in already existing systems. ISPs are using it as a method to transfer from IPv4 to IPv6 completely eventually due to the lower number of possible available addresses in IPv4.
advertisement

8. Suppose two IPv6 nodes want to interoperate using IPv6 datagrams, but they are connected to each other by intervening IPv4 routers. The best solution here is ________
a) Use dual-stack approach
b) Tunneling
c) No solution
d) Replace the system
View Answer

Answer: b
Explanation: The IPv4 routers can form a tunnel in which at the sender’s side, the IPv6 datagram is encapsulated in to IPv4, and at the receiver’s side of the tunnel, the IPv4 packet is stripped and the IPv6 packet is sent to the receiver.

9. Teredo is an automatic tunneling technique. In each client the obfuscated IPv4 address is represented by bits ______
a) 96 to 127
b) 0 to 63
c) 80 to 95
d) 64 to 79
View Answer

Answer: a
Explanation: Teredo is a technique through which gives the possibility for full IPv6 network connectivity to IPv6 capable hosts which are currently on an IPv4 network. Bits 96 to 127 in the datagram represents obfuscated 1Pv4 address of the IPv4 network.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter