Computer Networks Questions & Answers – Topology

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Topology”.

1. Physical or logical arrangement of network is __________
a) Topology
b) Routing
c) Networking
d) Control
View Answer

Answer: a
Explanation: Topology in networks is the structure or pattern in which each and every node in the network is connected. There are many topologies in networking like bus, tree, ring, star, mesh, and hybrid topology. There is no particular best topology and a suitable topology can be chosen based on the kind of application of the network .
advertisement

2. Which network topology requires a central controller or hub?
a) Star
b) Mesh
c) Ring
d) Bus
View Answer

Answer: a
Explanation: In star topology, no computer is connected to another computer directly but all the computers are connected to a central hub. Every message sent from a source computer goes through the hub and the hub then forwards the message only to the intended destination computer.

3. _______ topology requires a multipoint connection.
a) Star
b) Mesh
c) Ring
d) Bus
View Answer

Answer: d
Explanation: In bus topology, there is a single cable to which all the network nodes are connected. So whenever a node tries to send a message or data to other nodes, this data passes through all other nodes in the network through the cable. It is really simple to install but it’s not secure enough to be used in most of the computer network applications.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Data communication system spanning states, countries, or the whole world is ________
a) LAN
b) WAN
c) MAN
d) PAN
View Answer

Answer: b
Explanation: WAN is the abbreviation for Wide Area Network. This network extends over a large geographical area. WANs are used to connect cities, states or even countries. A wireless connection is required to build a WAN. The best example of WAN is the Internet.

5. Data communication system within a building or campus is________
a) LAN
b) WAN
c) MAN
d) PAN
View Answer

Answer: a
Explanation: LAN is an abbreviation for Local Area Network. This network interconnects computers in a small area such as schools, offices, residence etc. It is the most versatile kind of data communication system where most of the computer network concepts can be visibly used.
advertisement

6. WAN stands for __________
a) World area network
b) Wide area network
c) Web area network
d) Web access network
View Answer

Answer: b
Explanation: WAN is the abbreviation for Wide Area Network. This network extends over a large geographical area. These are used to connect cities, states or even countries. They can be connected through leased lines or satellites.

7. In TDM, slots are further divided into __________
a) Seconds
b) Frames
c) Packets
d) Bits
View Answer

Answer: b
Explanation: TDM is the abbreviation for Time division multiplexing. It is technique for combining several low rate channels to a single high rate channel. For a certain time slot, the several channels could use the maximum bandwidth. Each channel is inactive for a period of time too. Some other multiplexing techniques are Frequency division multiplexing and Phase division multiplexing.
advertisement

8. _____ is the multiplexing technique that shifts each signal to a different carrier frequency.
a) FDM
b) TDM
c) Both FDM & TDM
d) PDM
View Answer

Answer: a
Explanation: FDM is an abbreviation for Frequency Division Multiplexing. This technique is used when the bandwidth of the channel is greater than the combined bandwidth of all the signals which are to be transmitted. The channel is active at all times unless a collision occurs with another channel trying to use the same frequency. Some other multiplexing techniques are Time division multiplexing and Phase division multiplexing.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

advertisement

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.