Computer Networks Questions & Answers – HTTP & FTP

«
»

This set of Computer Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “HTTP & FTP”.

1. Multiple objects can be sent over a TCP connection between client and server in a persistent HTTP connection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Persistent connections are kept active after completing transaction so that multiple objects can be sent over the same TCP connection.
advertisement

2. HTTP is ________ protocol.
a) application layer
b) transport layer
c) network layer
d) data link layer
View Answer

Answer: a
Explanation: HTTP is an Application layer protocol used to define how messages are formatted and transmitted through the World Wide Web.

3. In the network HTTP resources are located by
a) uniform resource identifier
b) unique resource locator
c) unique resource identifier
d) union resource locator
View Answer

Answer: a
Explanation: The Uniform Resource Identifier is a name and locator for the resource to be located by the HTTP. The URLs and URNs are derived through the identifier.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. HTTP client requests by establishing a __________ connection to a particular port on the server.
a) user datagram protocol
b) transmission control protocol
c) border gateway protocol
d) domain host control protocol
View Answer

Answer: b
Explanation: HTTP clients perform requests using a TCP connection, because the TCP connection provides a more reliable service. UDP is not a reliable protocol, border gateway protocol is used on top of TCP, while domain host control protocol is a network layer protocol.

5. In HTTP pipelining ________________
a) multiple HTTP requests are sent on a single TCP connection without waiting for the corresponding responses
b) multiple HTTP requests can not be sent on a single TCP connection
c) multiple HTTP requests are sent in a queue on a single TCP connection
d) multiple HTTP requests are sent at random on a single TCP connection
View Answer

Answer: a
Explanation: HTTP pipelining helps the client make multiple requests without having to waiting for each response, thus saving a lot of time and bandwidth for the client.
advertisement

6. FTP server listens for connection on port number ____________
a) 20
b) 21
c) 22
d) 23
View Answer

Answer: b
Explanation: Port 20 is used for FTP data. Port 22 is used for SSH remote login. Port 23 is used for TELNET.

7. In FTP protocol, client contacts server using ____ as the transport protocol.
a) transmission control protocol
b) user datagram protocol
c) datagram congestion control protocol
d) stream control transmission protocol
View Answer

Answer: a
Explanation: The clients use the Transmission Control Protocol for FTP as it’s more reliable than UDP, DCCP, and SCTP, and reliability of file transfer is required to be as high as possible for FTP.
advertisement

8. In Active mode FTP, the client initiates both the control and data connections.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In Passive mode of FTP, the client initiates both data and control connections, while in Active mode, the client initiates the control connection and then the server initiates the data connection.

9. The File Transfer Protocol is built on ______________
a) data centric architecture
b) service oriented architecture
c) client server architecture
d) connection oriented architecture
View Answer

Answer: c
Explanation: The FTP connection includes a Server and a Client which wish to share files. The server can have multiple clients at the same time while the client communicates with only one server at a time.
advertisement

10. In File Transfer Protocol, data transfer cannot be done in ___________
a) stream mode
b) block mode
c) compressed mode
d) message mode
View Answer

Answer: d
Explanation: In Stream mode, the data is transferred in a continuous stream. In Block mode, data is transferred after being divided into smaller blocks. In Compressed mode, data is transferred after being compressed using some compression algorithm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.