Computer Networks Questions & Answers – Virtual Private Networks

«
»

This set of Computer Networks Interview Questions and Answers focuses on “Virtual Private Networks”.

1. A ___________ is an extension of an enterprise’s private intranet across a public network such as the internet, creating a secure private connection.
a) VNP
b) VPN
c) VSN
d) VSPN
View Answer

Answer: b
Explanation: VPN provides enhanced security and online anonymity to users on the internet. It is also used to unblock websites that are unavailable in certain regions.
advertisement

2. When were VPNs introduced into the commercial world?
a) Early 80’s
b) Late 80’s
c) Early 90’s
d) Late 90’s
View Answer

Answer: d
Explanation: VPNs were first introduced in the year 1996. Then as the internet started to get popularized, the need for connection security increased. VPN was a great solution to this, and that’s when VPNs were implemented in the commercial world.

3. What protocol is NOT used in the operation of a VPN?
a) PPTP
b) IPsec
c) YMUM
d) L2TP
View Answer

Answer: c
Explanation: PPTP is a tunneling protocol which was initially used for the creation of VPNs. IPSec is used in encrypting the traffic flowing in the VPN. L2TP is used to tunnel all the L2 traffic on the VPN.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following statements is NOT true concerning VPNs?
a) Financially rewarding compared to leased lines
b) Allows remote workers to access corporate data
c) Allows LAN-to-LAN connectivity over public networks
d) Is the backbone of the Internet
View Answer

Answer: d
Explanation: VPNs are not the backbone of the Internet as they are just a method to create private intranets on the internet. They are used for enhancing the connection security for the users.

5. Traffic in a VPN is NOT ____________
a) Invisible from public networks
b) Logically separated from other traffic
c) Accessible from unauthorized public networks
d) Restricted to a single protocol in IPsec
View Answer

Answer: c
Explanation: Traffic in a VPN is not accessible from any unauthorized public networks because it is secured with the masking IP address. This provides the benefit of access to blocked resources to the users.
Take Computer Networks Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. VPNs are financially speaking __________
a) Always more expensive than leased lines
b) Always cheaper than leased lines
c) Usually cheaper than leased lines
d) Usually more expensive than leased lines
View Answer

Answer: c
Explanation: The services of a VPN are cheaper for moderate to large scale institutional networks than the services of leased lines. Though for a small scale network, it does not prove to be as beneficial as the costs are not reduced to a great degree as compared to leased lines.

7. Which layer 3 protocols can be transmitted over an L2TP VPN?
a) Only IP
b) Only IPX
c) Only ICMP
d) IP and IPX
View Answer

Answer: d
Explanation: L2TP stands for Layer 2 Tunneling Protocol. It is used to tunnel all the L2 traffic on an IP network and is able to transmit network layer’s IP and IPX protocol data.
advertisement

8. ESP (Encapsulating Security Protocol) is defined in which of the following standards?
a) IPsec
b) PPTP
c) PPP
d) L2TP
View Answer

Answer: a
Explanation: ESP is a security component of IPSec. ESP provides content protection and ensures that there is integrity and confidentiality of the message. The other security components of IPSec are Authentication Header and Internet Key Exchange.

9. L2F was developed by which company?
a) Microsoft
b) Cisco
c) Blizzard Entertainment
d) IETF
View Answer

Answer: b
Explanation: L2F stands for Layer 2 Forwarding protocol. It was designed by Cisco to tunnel PPP traffic, helping create VPNs over the internet.
advertisement

10. Which layer of the OSI reference model does PPTP work at?
a) Layer 1
b) Layer 2
c) Layer 3
d) Layer 4
View Answer

Answer: b
Explanation: PPTP stands for Point-to-Point Tunneling Protocol. PPTP is a tunneling protocol that was primitively used to create VPNs. It is no longer used for VPNs due to the lack of security it provides.

11. Which layer of the OSI reference model does IPsec work at?
a) Layer 1
b) Layer 2
c) Layer 3
d) Layer 4
View Answer

Answer: c
Explanation: IPSec is a set of protocols used to provide authentication, data integrity and confidentiality between two machines in an IP network. It operates in the network layer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Networks.

To practice all areas of Computer Networks for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.