Wireless & Mobile Communications Questions & Answers – Internet Protocol Version 6 (IPv6)

«
»

This set of Wireless & Mobile Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Paging System”.

1. IPv6 has a larger address space of _________
a) 216
b) 2128
c) 232
d) 28
View Answer

Answer: b
Explanation: The main advantage of IPv6 over IPv4 is its larger address space. The length of an IPv6 address is 128 bits, compared with 32 bits in IPv4. The address space therefore has 2128 or approximately 3.4×1038 addresses.
advertisement

2. Three strategies used to handle transition from version 4 to version 6 are dual-stack, tunneling and ________
a) Header Switching
b) Header Translation
c) Header Transfer
d) Header Transmission
View Answer

Answer: b
Explanation: Three strategies used to handle transition from version 4 to version 6 are dual-stack, tunneling and header translation. Header translation techniques are more complicated than IPv4 NAT because the protocols have different header formats.

3. MTU stands for _________
a) Minimum Transfer Unit
b) Maximum Transfer Unit
c) Maximum Transport Unit
d) Maximum Transmission Unit
View Answer

Answer: b
Explanation: In computer networking, the maximum transmission unit (MTU) is the size of the largest network layer protocol data unit that can be communicated in a single network transaction.

4. In IPv6, real-time audio or video, particularly in digital form, requires resources such as __________
a) Fixed Bandwidth
b) Variable Bandwidth
c) High Bandwidth
d) Low Bandwidth
View Answer

Answer: c
Explanation: In IPv6, real-time audio or video, particularly in digital form, requires resources such as high bandwidth, large buffers, long processing times, and so on. A process can make a reservation for these resources beforehand to guarantee that real time data will not be delayed.

5. In practical IPv6 application, a technology encapsulates IPv6 packets inside IPv4 packets, this technology is called _______
a) Tunneling
b) Hashing
c) Routing
d) NAT
View Answer

Answer: a
Explanation: IPv6 tunneling enables IPv6 hosts and routers to connect with other IPv6 hosts and routers over the existing IPv4 Internet. The main purpose of IPv6 tunneling is to deploy IPv6 as well as maintain compatibility with large existing base of IPv4 hosts and routers.
advertisement

6. Which one of the following descriptions about IPv6 is correct?
a) Addresses are not hierarchical and are assigned at random
b) Broadcasts have been eliminated and replaced with multicasts
c) There are 2.7 billion available addresses
d) An interface can only be configured with one IPv6 address
View Answer

Answer: b
Explanation: In IPv6, there’s no longer any broadcast, sending one packet to a large number of unspecified hosts. There’s only multicast, unicast and anycast. In IPv6 all nodes are required to support multicast.

7. The header length of an IPv6 datagram is ___________
a) 10bytes
b) 25bytes
c) 30bytes
d) 40bytes
View Answer

Answer: d
Explanation: IPv6 datagram has fixed header length of 40bytes. It results in faster processing of the datagram. Fixed length IPv6 header allows the routers to process the IPv6 datagram packets more efficiently.

8. In the IPv6 header, the traffic class field is similar to which field in the IPv4 header?
a) Fragmentation field
b) Fast switching
c) TOS field
d) Option field
View Answer

Answer: c
Explanation: This field enables to have different types of IP datagram. In an IPv6 packet, the Traffic Class byte is used in the same way as the ToS byte in an IPv4 packet. A ToS/Traffic Class byte includes a DSCP (Differentiated Services Codepoint) and precedence bits.

9. Which are the features present in IPv4 but not in IPv6?
a) Fragmentation
b) Header checksum
c) Options
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the features are only present in IPv4 and not IPv6. IPv6 no longer has a header checksum to protect the IP header, meaning that when a packet header is corrupted by transmission errors, the packet is very likely to be delivered incorrectly.
advertisement

10. IPv6 is designed to allow extension of the _________
a) Protocol
b) Dataset
c) Headers
d) Routes
View Answer

Answer: a
Explanation: IPv6 is designed to allow the extension of the protocol if required by new technologies or applications. IPv6 uses a new header format in which options are separated from the base header and inserted, when needed, between the base header and upper-layer data.

11. In IPv6, base header can be followed by, up to _________
a) Six Extension Layers
b) Six Extension Headers
c) Eight Extension headers
d) Eight Extension layers
View Answer

Answer: b
Explanation: The length of the base header is 40 bytes. However, to give more functionality to the IP datagram, the base header can be followed by up to six extension headers.

12. In an IPv6 datagram, M bit is 0, value of HLEN is 5, value of total length is 200 and offset value is ___________
a) 400
b) 350
c) 300
d) 200
View Answer

Answer: d
Explanation: In an IPv6 datagram, M bit is 0, value of HLEN is 5, the value of total length is 200 and offset value is 200. If the M bit is 0, it means there are no more fragments, the fragment is the last name.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Wireless & Mobile Communications.

advertisement

To practice all areas of Wireless & Mobile Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn