Pulp & Paper Questions and Answers – Raw Materials

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Raw Materials”.

1. _________ is the mixture of pulp, fillers, and other papermaking materials, and water.
a) PCC
b) Fillers
c) Stock
d) Dyes
View Answer

Answer: c
Explanation: Stock’s the mixture (slurry) of pulp, fillers, andother papermaking materials, and water. Furnish’s the combination of all of the materials utilized to make paper .
advertisement

2. _________ consists of paper trimmings and waste, paper not upto the level, and other paper that’s often re-used in the paper mill.
a) Broke
b) Stock
c) Fillers
d) PCC
View Answer

Answer: a
Explanation: Broke consists of paper trimmings and waste, paper not upto the level, and other paper that’s often re-used in the paper mill. A mill producing more than 10-15 percent broke isn’t operating efficiently.

3. _________ are materials used to improvise the finished paper itself or aid in the papermaking process.
a) Stock
b) Fillers
c) Additives
d) Broke
View Answer

Answer: c
Explanation: Additives are materials utilized to improvise the finished paper itself or aid in the process of papermaking.

4. Functional additives like dyes, internal sizing agents, adhesives to increase wet or dry strength, and fillers are used to improve or impart some qualities to the paper product.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Functional additives like dyes, internal sizing agents, adhesives to increase wet or dry strength, and fillers are used to upgrade some qualities to the paper product and must be retained on the sheet to be effective.
advertisement

5. Control additives like biocides, drainage aids, retention aids, pitch control agents, and de-foamers are added to upgrade the_________ but don’t directly affect the _________
a) Kraft process and product
b) Pulp extraction process and product
c) Paper making process and product
d) Lignin extraction process and product
View Answer

Answer: c
Extraction: Control additives like biocides, drainage aids, retention aids, pitch control agents, and de-foamers are added to upgrade the papermaking process, but do not directly affect the product and aren’t necessarily retained on the product.

6. A lot of additives have different effects at the same time; for example, alum is required for rosin sizing under acid situations but also serves as a drainage and retention aid.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A lot additives have several effects at the same time; for example, alum is required for rosin sizing under acid situation but also serves as a drainage and retention aid. Both types of additives are also added to the stock prior to paper making process.

7. _________ are expensive chemicals that must be utilized at exact levels, so they are usually metered into the system from +ve displacement metering pumps.
a) Liquid additives
b) Control additives
c) Broke
d) Furnish
View Answer

Answer: a
Explanation: Liquid additives are the expensive chemicals that must be used at exact levels, so they are usually metered into the system from +ve displacement metering pumps.
advertisement

8. Like most positive displacement pumps, the use of appropriate filters in front of the pump inlet to keep the pump from fouling by blocking the _________ valves in an open position.
a) Check
b) Gate
c) Global
d) Air pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: Like most positive displacement pumps, be sure to use appropriate filters such as a 10 mesh or finer screen in front of the pump inlet to keep the pump from fouling by blocking the check valves in an open position. Use a pump inlet line of at least 12 mm C.A. in.) for additives with viscosity above 100 cps.

9. It is often more effective to pump _________ ambient pressure. Use of flow measurement device of some sort to insure flow of each additive.
a) Below
b) Above
c) Equal
d) Till
View Answer

Answer: b
Explanation: Use a flow measurement device of some sort to insure flow of each additive because it’s often more effective to pump above ambient pressure, a pressure gauge can be used with a pressurized output to give at least give a qualitative flow rate, which’s better than no indication of flow.

10. _________ is a paper filler and a coating pigment which is of excellent opacity and bright.
a) Talc
b) Clay
c) PCC
d) TiO2
View Answer

Answer: d
Explanation: Anatasa and Rutile TiO2 is a product with excellent opacity and brightness. Their refractive indexes are 2.55 and 2.70 respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn