Pulp & Paper Questions and Answers – Wet and Dry Strength

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Wet and Dry Strength”.

1. Wet strength additives work by forming ionic bonds between fibers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The system works by forming their own cross-linked network of covalent bonds. It is a type of bonding where pair of electrons are shared. These electron pairs are called as shared pairs or bonding pairs, and the stable balance of attractive and repulsive forces between atoms.

2. It is well known that _________ cause maximum flocculation shortly after their addition to fiber slurries.
a) Anionic polymer
b) Cationic polymer
c) Lyophobic
d) Lyophilic
View Answer

Answer: b
Explanation: This was observed by Koethe and Scott in 1993.The time on the order of 10 to 100 or more minutes zeta potential decreases.

3. _________ are too large to easily be measure by their zeta potential.
a) Filbers
b) Cationic polymer
c) Lyophobic
d) Lyophilic
View Answer

Answer: a
Explanation: Fibers are too large to easily measure their zeta potential. Often the assumption is made that the zeta potential behaviour of fiber fines is the same as that of the fibers.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What’s the name of the group?
The name of the group is Epoxy stored in a stable form
a) Carbonate
b) Epoxy
c) Polymer
d) Starch
View Answer

Answer: b
Explanation: The epoxy groups of this and other molecules that use it (such as materials utilised to prepare cationic starch) are stored in a stable form and made reactive before using them.

5. The _________ can be measured by the movement of electrophoresis.
a) Zeta resistance
b) Voltage
c) Current
d) Zeta potential
View Answer

Answer: d
Explanation: The electric field cautilises movement of the water, so the measurements must be made where it is stable . A microscope must be utilised to view the particles and determine their velocity to briefly study zeta potential.

6. What is the name of the hidden part?

_________= EZ/f

advertisement

a) Voltage
b) Zeta potential
c) Current
d) Factor
View Answer

Answer: a
Explanation: The velocity of migration of a molecule is proportional to the electric field (E), which is the volts of the field that’s divided by the distance b/w the plates, also referred to the voltage drop per unit length, V/m and the charge of the species (Z) and is indirectly proportional to the frictional coefficient, (f).

7. What’s the name of the instrument?
The name of the instrument is Electrophoresis
a) Electrocuting
b) Electrophoresis
c) Electrolysis
d) Electro-magnetism
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrophoresis is a technique utilized in laboratories in order to separate macromolecules based on size. The technique applies a -ve charge so proteins move towards a +ve charge.
advertisement

8. Colloidal _________ have a disadvantage that it’s hard to reproduce the method from operator to operator without mechanization of the system.
a) Titration
b) Sulfonication
c) Burning
d) Delignification
View Answer

Answer: a
Explanation: The endpoint determination isn’t very sharp to the unaided eye. The use of a spectroscopic instrument to help determine the endpoint is crucial but adds to the complexity and cost of the method.

9. In the direct titration methods, the indicator isn’t added to the solution containing the cationic polymer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Anionic polymer is added by a burett. Initially it complexes completely with the cationic polymer.

10. Problems in zeta potential measurement occur if the H2O has a relatively high _________strength since heating will occur, which induces convection currents.
a) ionic
b) magnetising
c) acid
d) basic
View Answer

Answer: a
Explanation: Decrement the applied voltage or measurement time will be necessary. Samples must be dilute with a solution of similar inorganic electrolyte composition to observe individual particles.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.