Pulp & Paper Questions and Answers – Polymers

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Polymers”.

1. Polymers are very crucial to many aspects of pulp and paper, including wet end chemistry, surface sizing and coating.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Polymers are crucial to many aspects of pulp and paper, including wet end chemistry, surface sizing and coating.
advertisement

2. The first human-made plastic may be considered to be cellulose nitrate, which was found in 1746 by Schonbein of Russia by the action of a mixture of HNO3 and H2SO4 on cotton.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The 1st human-made plastic may be considered to be cellulose nitrate, which was found in 1846 by Schonbein of Switzerland by the action of a mixture of HNO3 and sulfuric acids on cotton.

3. _________ are high molecular weight chemicals made of repeating units, which are linked by covalent bonds.
a) Monomers
b) Fibers
c) Special plastics
d) Polymers
View Answer

Answer: d
Explanation: Polymers are high molecular weight chemicals made of monomers and are linked by co-valent bonds.

4. Physical properties of polymers depend on the chain length of the polymer, that is, the number of monomers, known as the _________ of the polymer.
a) Dint
b) Degree of polymers
c) Metamers
d) Fibers
View Answer

Answer: b
Explanation: The physical properties of polymers depend on
1) The chemical composition of the monomeric units.
2) Stereochemistry, if present, b/w the monomeric units.
3) The mechanical configuration of the polymer chain that’s, is it coiled or it’s linear.
4) The chain length of the polymer, that’s, the no. of monomers, known as the degree of polymerization (D.P.), of the polymer.

5. The simplest type of polymer is the _________ a polymer containing only 1 type of monomer.
a) Hetro polymer
b) Homo polymer
c) Meta polymer
d) Monomer
View Answer

Answer: b
Explanation: Polymers may be grouped acc. to their component monomers. The simplest type of polymer is the homopolymer, a polymer containing only 1 type of monomer.
advertisement

6. _________ are polymers containing 2 types of monomer, and tetra polymers contain 3 types of monomers.
a) Copolymer an tetra polymer
b) Double and triple polymer
c) Duos and tres polymer
d) Copolymer and triple polymer
View Answer

Answer: a
Explanation: Co-polymers are polymers containing 2 types of monomer, and tetra polymers contain 3 types of monomers. A co-polymer is of the following form (ABABABABABABABABABABABABA).

7. What is the name of the arrangement?

-AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-
  A    A    A
  A    A    A
  A    A    A
  A    A    A
  A    A    A
-AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-
    A      A
    A      A
    A      A

a) Graft polymer
b) Crosslinked homopolymer
c) Random Copolymers
d) Tribock copolymers
View Answer

Answer: b
Explanation: Randomly cross-linked homopolymer networks of 2-(dimethylamino)ethyl methacrylate (D.M.A.E.M.A.) of several average degrees of polymerization b/w cross-links were synthesized by group transfer polymerization (G.T.P.) in tetrahydrofuran (T.H.F.), using 1-methoxy-1-(trimethylsiloxy)-2-methyl propene (M.T.S.) as the initiator, ethylene glycol dimethacrylate (E.G.D.M.A.) as the cross-linker and tetra-butyl-ammonium bibenzoate (T.B.A.B.B.) as the catalyst.

8. What is the name of the arrangement?

advertisement
 -AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA-
      B    B          
      B    B          
      B    B

a) Graft polymer
b) Crosslinked homopolymer
c) Random Copolymers
d) Tribock copolymers
View Answer

Answer: a
Explanation: It shows grafted chains of species B are co-valently bonded to polymer species A. Graft Polymers are co-polymers with a linear backbone of 1 composite and randomly distributed branches of another composite. The independent grafted chains may be homopolymers or co-polymers.

9. What is the name of the arrangement?

A(A)2AB(B)nBA(A)nA

a) Graft polymer
b) Crosslinked homopolymer
c) Diblock Copolymers
d) Triblock copolymers
View Answer

Answer: d
Explanation: A series of thermo sensitive tri-block co-polymers with diff. block lengths (P.L.G.A.–P.E.G.–P.L.G.A.) were made by ring-opening polymerization of D,L-lactide and glycolide with polyethylene glycol (P.E.G.) in the presence of stannous octoate. Compositions and Mol. weight of tri-block copolymers were identified by 1H N.M.R. spectrometry and gel permeation chromatography.
advertisement

10. What is the name of the arrangement?

A(A)2AB(B)nB

a) Diblock Copolymers
b) Crosslinked homopolymer
c) Random Copolymers
d) Tribock copolymers
View Answer

Answer: a
Explanation: A di-block co-polymer is a polymer which consists of 2 types of monomers, A and B. The monomers are arranged such that there’s a chain of each monomer, and those 2 chains are grafted together to form a single copolymer chain. A vast collection of diblock copolymers is called a polymer melt, and below a certain temperature this melt will exhibit a phase transition.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn