Pulp & Paper Questions and Answers – Fiber Penetration and Approach

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Fiber Penetration and Approach”.

1. _________ is a measure of the solids content and the dry weight of fibers and other solids divided by the net wet weight of stock weight and expressed as a percentage.
a) Machine chest
b) Consistency
c) Hydrapulper
d) Stuff box
View Answer

Answer: b
Explanation: Consistency is a measure of the solids content and the dry weight of fibers and other solids divided by the net wet weight of stock weight and expressed as a percentage. The consistency of stock at the headbox can be as low as 0.3%.
advertisement

2. _________ are large mixing vessels utilized to dis-integrate purchased pulp, broke, and recycled paper into a relatively dilute slurry which can be processed inside the mill.
a) Machine chest
b) Consistency
c) Hydrapulper
d) Stuff box
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrapulpers are large mixing vessels utilized to dis-integrate purchased pulp either wet lap at 50 percent solids or dry sheets at 80-85 percent solids, broke is the paper that must be re-processed inside the mill, and recycled paper into a relatively dilute slurry which can be processed within the mill.

3. The _________ is a disturbed storage test that holds back stock prior to being sent to the paper making process.
a) Machine chest
b) Consistency
c) Hydrapulper
d) Stuff box
View Answer

Answer: a
Explanation: The machine chest is a disturbed storage test that holds back stock prior to being sent to the papermaking process. If the any other equipment shuts down temporarily, the paper machine could continue running by drawing pulp from the machine chest.

4. The _________ is a mini box in which pulp enters prior to the fan pump for utilized in the paper machine.
a) Machine chest
b) Consistency
c) Hydrapulper
d) Stuff box
View Answer

Answer: d
Explanation: The stuff box is a mini box that pulp enters prior to the fan pump for use in the paper ma chine. Pulp enters at a regulated 3-4 percent consistency through a stock or stuff valve and maintains a constant head to precisely control the flow rate to the fan pump.

5. Stock and re-circulated white water are not mixed together at the primary fan pump, a very large pump.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Stock and re-circulated white water are not mixed together at the primary fan pump, a very large pump.
advertisement

6. The _________ is a device for the stock going to a paper machine with a partial vacuum.
a) Machine chest
b) Deculator
c) Hydrapulper
d) Stuff box
View Answer

Answer: b
Explanation: The deculator’s a device for the stock going to a paper machine with a partial vacuum. This causes small air bubbles that are entrained in the stock to expand, separate from the stock, and come to the surface of the stock. Dissolved gases will also be removed to some extent.

7. Pulp is screened through small holes or slots to remove shives, dirt, and other large particles. The reject material is usually refined and screened, and the final rejects discarded to the sewer system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pulp’s screened through small holes or slots to remove shives, dirt, and other large particles. The rejected material is usually refined and screened, and the final rejects discarded to the sewer system. Vibratory flat screens and rotary screens are open, gravity flow systems, which could have high frequency vibration to help the screening action.

8. _________ were introduced in the 1950s for headbox approach systems and were enclosed, pressurized screens of high capacity.
a) Lining screen
b) Content screen
c) Head box
d) Pressure screens
View Answer

Answer: d
Explanation: Pressure screens were introduced in the 1950s for headbox approach systems and were enclosed, pressurized screens of high capacity which demonstrates the principle of operation as do Plates 30 to 32. One crucial modification was that the reduction in the screen slot width from 0.50 mm (0.020 in.) prior to 1970, which is still utilized for corrugating medium.

9. What is the name of the instrument?
pulp-paper-questions-answers-fiber-penetration-approach-q9
a) Rotator cleaner
b) Centrifugal cleaner
c) Binary cleaner
d) Conical cleaner
View Answer

Answer: b
Explanation: Centrifugal energy which is produced when parts are rotated inside a sealed process chamber, provides thorough penetration, solubilization, and contaminant removal .

10. What is the name of the hidden content?

advertisement

________ = {(weight of dry material) / (weight of suspension)} x 100%

a) Stuff box
b) Consistency
c) Fan pump
d) Machine chest
View Answer

Answer: b
Explanation: Consistency’s a calibration of the solids content which is the dry weight of fibers and other solids divided by the total wet weight of stock weight and expressed as a percentage. It could be as low as 0.3%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn