Pulp & Paper Questions and Answers – Wood and Fibre Physics

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Wood and Fibre Physics”.

1. The equilibrium moisture content of wood or wood pulp depends on the temperature and relative humidity of the atmosphere surrounding the specimen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Wood and paper are hygroscopic materials, when fully dried they absorb water vapor from the atmosphere. The equilibrium moisture content of wood or wood pulp depends on the temperature and atmosphere’s humidity surrounding the specimen.
advertisement

2. What is the full form of FSP?
a) Fiber suction point
b) Fiber soft point
c) Fiber saturation parcel
d) Fiber saturation point
View Answer

Answer: d
Explanation: The fiber saturation point represents the moisture content of the ligno cellulose material such that additionally adsorbed water is not chemically absorbed to the wood.

3. Wood shrinks and swells as a function of ____________
a) Stress
b) Shear stress
c) Strain
d) Moisture content
View Answer

Answer: d
Explanation: It is due to the function of moisture content. Above the fiber saturation point there will be no change in wood dimensions according to the moisture content.

4. At low humidities the equilibrium moisture content will be lower.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: At low humidities the equilibrium moisture content will be lower. Chemically absorbed water requires additional energy to remove it from wood beyond the water’s heat of vaporization.
advertisement

5. What increases the strength of the paper?
a) Lignin
b) Hemicellulose
c) Fiber
d) Lignocellulose
View Answer

Answer: b
Explanation: The fibers of paper are held together by hydrogen bonding of the hydroxyl groups of cellulose and hemicellulose.

6. What decreases the strength of the paper?
a) Lignin
b) Hemicellulose
c) Fiber
d) Lignocellulose
View Answer

Answer: a
Explanation: Lignin is not able to form H bonds, and results in decrement in strength of paper.

7. What could increase the fiber surface area?
a) Decrease inter-fiber bonding
b) Increase inter-fiber bonding
c) Decrease intra-fiber bonding
d) Increase inter-fiber bonding
View Answer

Answer: b
Explanation: Factor which increment in fiber surface area is by increasing inter-fiber bonding.
advertisement

8. Wood taken at room temperature and 99% relative humidity will have how much moisture content approaching?
a) 90%
b) 99%
c) 30%
d) 1%
View Answer

Answer: c
Explanation: This occurs at about 30% MC (OD) (at room temperature) in wood.

9. Uneven grain orientation may cause severe warping or __ of lumber and furniture is prone to shrinkage as the wood dries.
a) Fracture
b) Welding
c) Brazing
d) Cropping
View Answer

Answer: a
Explanation: Uneven grain orientation may cause warping or fracturing of lumber and the furniture due to tremendous stresses that could develop from uneven shrinkage as wood dries.

10. __________ bonding holds ligo cellulose fibers together in paper.
a) Sulfate
b) Hydrogen
c) Halogen
d) Phosphate
View Answer

Answer: b
Explanation: The strength of R-OH—R-OH hydrogen bonding is 3 – 4kcal/mol. This is relatively as compared to covalent bonds.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn