Pulp & Paper Questions and Answers – Physical Properties of Paper

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Physical Properties of Paper”.

1. A cream is a specified area of paper or paperboard, expressed in terms of a specified number of sheets of a certain dimension.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A ream is a specified area of paper or paperboard, shown in terms of a specified no. of sheets of a certain dimension.
advertisement

2. The nominal thickness of paper is called as its calliper.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The nominal thickness of paper is called as its caliper.Caliper’s measured in mills for paper or points for paperboard, both of them are 0.001 in the metric unit is millimeter.

3. ____________ is the width of the paper on the machine.
a) Trim
b) Flight
c) Formation
d) Watermark
View Answer

Answer: a
Explanation: Trim is the width of the paper on the machine. The web is usually trimmed 2 times, once at the couch roll by water squirts and once at the rewinder with circular knives.

4. ____________ is a term utilised to explain the uniformness of the sheet structure and orientation of the fibers.
a) Formation
b) Watermark
c) Deckle
d) Cockle
View Answer

Answer: a
Explanation: Formation is a term utilised to explain the uniformness of the sheet structure and orientation of the fibers. Poor or wild formation means irregular distribution of fibers into the plane of the sheet, resulting in many thick and thin spots.
advertisement

5. A ____________ is a pattern that is deliberately put on some bond papers which becomes visible by looking through the sheet as it is held up to light.
a) Formation
b) Curl
c) Watermark
d) Cockle
View Answer

Answer: c
Explanation: A watermark’s a pattern that is intentionally put on some bond papers. It becomes visible by looking through the sheet as it’s held up to light.

6. The 2 edges of the paper web on the forming wire are called the ____________
a) Finish
b) Deckle
c) Curl
d) Watermark
View Answer

Answer: b
Explanation: The 2 edges of the paper web on the forming wire are named the deckle which stands for un-trimmed paper with its original rough textured edges on the side.

7. ____________ refers to the appearance or feel of the paper’s surface.
a) Deckle
b) Curl
c) Watermark
d) Finish
View Answer

Answer: d
Explanation: Finish refers to the appearance or feel of the paper’s surface.
advertisement

8. The ____________ is the side of the paper formed against the moving wire of the paper machine.
a) Felt side
b) Wire side
c) Cockle
d) Deckle
View Answer

Answer: b
Explanation: The wire side’s the side of the paper formed opposite to the moving wire of the paper machine. Paper formed on twin wire machines has two wire sides.

9. The ____________ is the opposite side of the paper from the wire side.
a) Sizing side
b) Felt
c) Cockle
d) Deckle
View Answer

Answer: b
Explanation: The felt side’s the opposite side of the paper from the wire side for paper from single wire machines.

10. The test measures the track length produced when a liquid’s spread over paper at diff. speeds corresponding to 0-2 seconds distribution time to give a roughness index and absorption coefficient.
a) Christopher test
b) Latent test
c) Bristow test
d) Mccandlless test
View Answer

Answer: c
Explanation: The test measures the track length produced when a liquid is spread over paper at different speeds corresponding to 0-2 seconds distribution time to give a roughness index and absorption coefficient.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn