Pulp & Paper Questions and Answers – The Fourdrinier Wet End

«
»

This set of Pulp and Paper test focuses on “The Fourdrinier Wet End”.

1. The _________ is a paper machine with a fine mesh, woven wire cloth or plastic fabric on which the pulp slurry’s deposited.
a) Heatbox
b) Headbox
c) Aluminator
d) Fourdrinier
View Answer

Answer: d
Explanation: The fourdrinier, a paper machine which forms the web. The front side or tending side’s the side from which the paper machine’s controlled, whereas the other side’s the backside.
advertisement

2. Clothing Paper machine doesn’t consists of forming fabrics, press felts, and dryer felts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It consists of forming fabrics (wires), press felts, and dryer felts.

3. _________ is a continuous loop or belt of fine screen made from wire or plastic .The mesh size ranges from 40 – 100 mesh openings per inch.
a) Flocculation
b) Deflocculation
c) Alum
d) Forming fabric
View Answer

Answer: d
Explanation: The wire, or now more precisely called the forming fabric. It’s a continuous loop or belt of fine screen made from wire or plastic.
advertisement
advertisement

4. _________ are high press. showers on the underside of the wire utilized to remove fillers and other material which could plug the wire.
a) Pressure heads
b) Wire showers
c) Forming fabric
d) Alum
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, they move back and forth slowly to clean all parts of the wire and prevent wire wearing in 1 spot.

5. The breast roll is located under the _________ and serves to return the fabric back to the forming area to receive the stock once again.
a) Heatbox
b) Headbox
c) Pressure heads
d) Forming fabric
View Answer

Answer: b
Explanation: It must be rigid enough to resist deflection. Shows the breast roll from a linerboard machine. During the era of pressure forming, it served as a H2removal device acting like a table roll. Pressure forming is not utilized now, except in tissue forming.
advertisement

6. The continuous mat of fibers which has already formed the final paper is called as the _________
a) Matte
b) Web
c) Corona
d) Oasis
View Answer

Answer: b
Explanation: The continuous mat of fibers that’s in the process of forming or which has already formed the final paper’s called as the web.

7. Table rolls are freely revolving rolls under the _________ wire that support the weight of the wire and wet web.
a) Heatbox
b) Headbox
c) Aluminator
d) Fourdrinier
View Answer

Answer: d
Explanation: Water is removed from the bottom of the web by a partial vacuum 45 kPascal below ambient pressure or 14 inches of mercury at machine speeds of 2000 ft/min over a distance of about 10 mm at the meniscus that forms at the nip where the roll leaves the wire.
advertisement

8. The width of sheet sent to the press section’s calibrated by _________
a) Cutters
b) Slitters
c) Trim squirts
d) Razor squirts
View Answer

Answer: c
Explanation: The narrow bands of stock left on the fabric are slacked off by edge squirts. On newer designs of fabric there may have to be 2 trim squirts in line upon each side to get a clean “cut”. Economics dictate that a min.should be wasted in trinuning, about 2-3 inch which return’s back to the paper machine.

9. Hansen in 1991 developed suction using water-filled drop legs barometric legs like those utilized in brown stock washers to provide siphoning action. These are known as _________
a) Solid boxes
b) Dry boxes
c) Lovac boxes
d) Wet boxes
View Answer

Answer: c
Explanation: The pressure gradient’s proportional to the height of the H2O column. 4 distinct types of covers are used, all of which are slotted. To cause drainage only, a series of flat blades 7 – 13 is common.
advertisement

10. In the progression along the forming table the stock’s subjected to inc. A.P. to drain the sheet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Lovacs rarely operate above 50 inches W.G. The stock encounters the hivacs. The term flat box is not right, as curved covers are utilized regularly on 2 wire machines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter