Pulp & Paper Questions and Answers – Halftone Printing

«
»

This set of Pulp and Paper Question Bank focuses on “Halftone Printing”.

1. A particular area of paper’s artwork is characterized by relatively large areas of black or white, but not gray.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A particular area of paper is printed either as black or white by most printing methods. This is useful for text and line art, artwork characterized by relatively large areas of black or white, but not gray.
advertisement

2. A ___________ is the opposite of line art and is continuous tone with various shades of gray. However, areas of various shades of gray cannot be printed directly as gray.
a) Photograph
b) Film
c) Negatives
d) Video
View Answer

Answer: a
Explanation: It’s an image created by light falling on a light-sensitive surface, generally photographic film or an electronic medium such as a CCD or a CMOS chip. Mostly these are created utilizing a camera, which utilizes a lens to focus the scene’s visible wavelengths of light into a reproduction of what the human eye would see.

3. By use of the ___________ it is based on the optical illusion that areas of very small black dots appear as gray, since the eye cannot distinguish the individual dots without magnification.
a) No tone screen
b) Full tone screen
c) Half tone screen
d) Medium tone screen
View Answer

Answer: c
Explanation: Halftone is the reprographic technique that simulates continuous tone imagery through the usage of dots, varying either in size or in spacing, thus generating a gradient-like effect. The resolution of halftone screen is observed in lines per inch.
advertisement
advertisement

4. The sizes of the dots are such that on the order of 50 (newspapers) to 200 (high quality reproduction of photographs) occur per ___________
a) Linear mm
b) Linear cm
c) Linear m
d) Linear inch
View Answer

Answer: d
Explanation: This reproduction relies on a basic optical illusion that the tiny halftone dots are blended into smooth tones by the human eye. On a microscopic level, developed black-and-white photographic film also consists of only 2 colors, and not an infinite range of continuous tones.

5. The first edition of a book uses ___________ dots per inch in which screen is aligned so that the rows and columns are at a 45° angle in the printed product.
a) 200
b) 100
c) 150
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: It’s so 150 dots per inch have 22,500 dots per square inch.
advertisement

6. These patterns of ___________ are prepared with half—tone screens, special photographic techniques, and other methods.
a) Dots
b) Spots
c) Cylinders
d) Layers
View Answer

Answer: a
Explanation: In numerous combination of screen, a number of distracting visual effects could occur, including the edges being overly emphasized, as well as a moiré pattern. This problem could be decreased by rotating the screens in relation to each other.

7. ___________ percentage of tones are produced by a checkerboard pattern of black and white squares.
a) 100%
b) 50%
c) 25%
d) 5%
View Answer

Answer: b
Explanation: 50% tones are often produced by a checkerboard pattern of black and white squares.
advertisement

8. The ___________ is defined as the relative area that is inked or the overall area that’s inked multiplied by the transmittance of the printed area.
a) No tone screen
b) Full tone screen
c) Half tone screen
d) Medium tone screen
View Answer

Answer: b
Explanation: Even though round dots are the most common utilized, there are different dot types available, each of them having their own characteristics. They could be utilized simultaneously to avoid the moiré effect.

9. ___________ printing is a modification of angled, conventional halftone printing.
a) Stochastic
b) Redemption
c) Scrutinizing
d) Haphazard
View Answer

Answer: a
Explanation: It’s a halftone based on pseudo-random distribution of halftone dots, using frequency modulation (F.M.) to change the density of dots according to the gray level desired. Traditional amplitude modulation halftone screening is based on a geometric and fixed spacing of dots, which vary in size depending on the tone color represented.
advertisement

10. In ___________ Frederick Ives developed tonal reproduction by usage of the halftone screen.
a) 1996
b) 1896
c) 1886
d) 2006
View Answer

Answer: c
Explanation: In 1886, Frederick Ives developed tonal reproduction by usage of the halftone screen. Although he invented a way of breaking up the image into dots of varying sizes, he didn’t make usage of a screen.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice Pulp and Paper Question Bank , here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter