Pulp & Paper Questions and Answers – Addition Polymers

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Addition Polymers”.

1. There’s only 1 category for types of polymerization reactions utilized to form polymers: condensation mechanism to form condensation polymers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 2 categories for types of polymerization reactions used to form polymers: condensation and addition mechanisms to form condensation and addition polymers.
advertisement

2. The _________ is utilized to make polymers from monomers with ring structures or double bonds by a chain reaction.
a) Condensation mechanism
b) Addition mechanism
c) Crosslink mechanism
d) Parallel mechanism
View Answer

Answer: b
Explanation: The addition mechanism is utilized to make polymers from monomers with ring structures or double bonds by a chain reaction. The “extra” bond of the monomer is utilized to form the bond b/w monomers.

3. Many molecules are lost during polymerization; that is, there is change in the molecular wt. of the monomer incorporated into the polymer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No molecules are lost during polymerization. There is no change in the molecular weight of the monomer incorporated into the polymer.

4. _________ are usually formed by free radical reactions; however, anionic and cationic mechanisms may also be utilized, but require special solvents and reaction conditions.
a) Monomers
b) Polymers
c) Plastic
d) Carbon sox
View Answer

Answer: b
Explanation: Free radical reactions are started using initiators. These polymers are usually formed by free radical reactions; however, anionic and cationic mechanisms may also be utilized, but require special solvents and reaction conditions.
advertisement

5. _________ are compounds that form free radicals, such as H2O2, to initiate the reaction. The free radical’s always carried by the terminal C atom b/w propagation steps.
a) Procrastinators
b) Inhibitors
c) Initiators
d) Monomers
View Answer

Answer: c
Explanation: Initiators are compounds that form free radicals, like H2O2, to initiate the reaction. The free radical is always carried by the terminal C atom b/w propagation steps. It could also be carried out with high energy radiation, photolysis, or thermal energy.

6. _________ almost invariably add head to head, -CH2CHR-CH2CHR-, as opposed to head to tail, which is -CHjCHR-CHRCHj-.
a) Procrastinators
b) Inhibitors
c) Initiators
d) Monomers
View Answer

Answer: d
Explanation: Head to head addition could form three types of polymers which differ in rotation around a C-C single bond. In atactic polymers the R groups are randomly oriented around the longitudinal axis of the polymer. Monomers almost invariably add head to head, -CH2CHR-CH2CHR-, as opposed to head to tail, which is -CHjCHR-CHR-CHj-.

7. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-addition-polymers-q7
a) Syndiotactic
b) Isotactic
c) Polytactic
d) Butyl tactic
View Answer

Answer: a
Explanation: Syndiotactic polymers are referred to as stereoregular—that is, polymers which have an ordered arrangement of pendant groups along the chain. A polymer with a random orientation of groups is observed to be atactic.
advertisement

8. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-addition-polymers-q8
a) Syndiotactic
b) Isotactic
c) Polytactic
d) Butyl tactic
View Answer

Answer: a
Explanation: Syndiotactic polymers are usually high-strength materials because the uniform structure which leads to close packing of the polymer chains and a high degree of crystallinity.

9. What is the name of the process?
pulp-paper-questions-answers-addition-polymers-q9
a) Initiator
b) Propagation
c) Termination
d) Chain transfer
View Answer

Answer: a
Explanation: It’s the initiation point of the reaction where I2 gas forms 2 free radicals for propagation process.

10. What is the name of the process?
pulp-paper-questions-answers-addition-polymers-q10
a) Initiator
b) Propagation
c) Termination
d) Chain transfer
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the step where the propagation is carried out in a particular way by sharing electrons by the radical structure.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn