Pulp & Paper Questions and Answers – Sulphite Liquor Analysis

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Sulphite Liquor Analysis”.

1. Sulfite pulping liquors could be titrated with NaOH to each endpoint to determine the free SO2 and combined SO2.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sulfite pulping liquors could be titrated with NaOH to each endpoint to calc. the free SO2 and combined SO2.
advertisement

2. _________ developed a method where, under acidic conditions, all of the SO2 is converted to SO4-2 by periodate ion.
a) Kraft
b) Kennedy
c) Layman
d) Palmrose
View Answer

Answer: d
Explanation: Palmrose (1935) developed a method where, under acidic conditions, all of the SO2 is converted to SO4-2 by periodate ion. Periodate thus measures the total SO2.

3. Fill in the blank.

KIO3 + 3H2SO3andrarr; ___________+ 3H2SO4

a) 6I
b) 2KI
c) 3SO4-2
d) KI
View Answer

Answer: d
Explanation: I of KIO3 is reduced from +5 to -1 while each sulfur of SO4-2is oxidized from +4 to +6. The equivalent weight of KIO3 is 1/6 the molecular weight, and the equivalent weight of H2CO3 one half the molecular weight. These reactions are actually fairly slow and the endpoint would easily be overrun. Small amounts of KI (from the indicator solution), however, allow the following two reactions, which are rapid.
advertisement

4. Fill in the blank.

IO + 3H2SO3 + 5I

andrarr; ____________ + 3I2 + 3H2O

a) 6I
b) 2KI
c) 3SO4-2
d) KI
View Answer

Answer: c
Explanation: I of KIO3 is reduced from +5 to -1 while each sulfur of SO4-2is oxidized from +4 to +6. The equivalent weight of KIO3 is 1/6 the molecular weight, and the equivalent weight of H2CO3 one half the molecular weight. These reactions are actually fairly slow and the endpoint would easily be overrun. Small amounts of KI (from the indicator solution), however, allow the following two reactions, which are rapid.

5. Fill in the blank.

advertisement

2KIO3 + 3(H2SO3)andrarr;___________ + 3H2SO4 + 3SO42-

a) 6I
b) 2KI
c) 3SO4-2
d) KI
View Answer

Answer: b
Explanation: I of KIO3 is reduced from +5 to -1 while each sulfur of SO4-2is oxidized from +4 to +6. The equivalent weight of KIO3 is 1/6 the molecular weight, and the equivalent weight of H2CO3 one half the molecular weight. These reactions are actually fairly slow and the endpoint would easily be overrun. Small amounts of KI (from the indicator solution), however, allow the following two reactions, which are rapid.

6. Fill in the blank.

3SO42- + 3I2 + 3H2O + 3H2SO3andrarr; __________+ 6H2SO4

a) 6I
b) 2KI
c) 3SO4-2
d) KI
View Answer

Answer: a
Explanation: I of KIO3 is reduced from +5 to -1 while each sulfur of SO4-2is oxidized from +4 to +6. The equivalent weight of KIO3 is 1/6 the molecular weight, and the equivalent weight of H2CO3 one half the molecular weight. These reactions are actually fairly slow and the endpoint would easily be overrun. Small amounts of KI (from the indicator solution), however, allow the following two reactions, which are rapid.
advertisement

7. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-sulphite-liquor-analysis-q7
a) Catenasulfur
b) Cyclooctasulfur
c) Sulphite liquor
d) Muthmann’s sulfur I
View Answer

Answer: c
Explanation: Octasulfur is an inorganic chemical, S8 is a yellow solid, and is odourless and tasteless. It’s the most common allotrope of sulfur and a major industrial chemical that occurs widely in nature.

8. What is the name of the compound?
pulp-paper-questions-answers-sulphite-liquor-analysis-q8
a) Catenasulfur
b) Cyclooctasulfur
c) Sulphite liquor
d) Muthmann’s sulfur I
View Answer

Answer: a
Explanation: This the quenched product of sulfur melts above 160 °Celcius at this point the properties of the liq. melt change remarkably, e.g. large inc. in viscosity. Its form changes from an initial plastic form steadily to a glassy form. It contains a mixture of catena-sulfur forms mixed with cyclo-forms.

9. _________ sulfur occurs in many complex forms. The chemistry of elemental sulfur presented is a simplification of its complex chemistry.
a) Nitrous
b) Carbonated
c) Elemental
d) Catena
View Answer

Answer: c
Explanation: Elemental sulfur occurs in many complex forms. The chemistry of elemental sulfur presented is a simplification of its complex chemistry but will be important to explain its properties.

10. Above _________ no sulfur trioxide is produced; however, some might be produced in the process of cooling the gases.
a) 1000
b) 550
c) 1500
d) 2000
View Answer

Answer: a
Explanation: Above 1000°Celcius no sulfur trioxide is produced; however, some might be produced in the process of cooling the gases. SO3, which produces sulfuric acid upon reaction with water, is very undesirable in pulping reactions and is removed during the cooling/scrubbing process by opposite current flow of water and SO2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn