Pulp & Paper Questions and Answers – Paper Machine

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Paper Machine”.

1. Fibers must be properly mixed with additives. The slurry must be treated to remove contaminants.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Fibers must be properly slurried and mixed with additives. The slurry must be treated to eradicate contaminants and entrained air. Consistency regulation is also crucial.
advertisement

2. Paper does not consists of a web of pulp fibers, generally formed from an aqueous slurry on a screen, and held together by H bonding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Paper consists of a web of pulp fibers, generally formed from an aqueous slurry on a screen, and held together by H bonding.

3. The _________ is a device for continuously forming, pressing, and drying a web of paper fibers.
a) Paper machine
b) Pulp extractor
c) Lignin formation
d) Jack machine
View Answer

Answer: a
Explanation: The paper machine’s a device for continuously forming, pressing, and drying a web of paper fibers. The most common type of wet end was the fourdrinier in which a dilute suspension of fibers is applicable to an endless wire screen or plastic fabric.

4. Machines that use 2 wires to form and drain water from the dilute, pulp slurry are named _________ These have become popular since the late 1960s for printing and lightweight papers.
a) Twin wire formers
b) Twin extractors
c) Twin connectors
d) Twin drinages
View Answer

Answer: d
Explanation: Machines that use 2 wires to form and drain water from the dilute, pulp slurry are named twin wire formers.
advertisement

5. The key to good paper making with long fabric life, good retention, and minimized sheet two-sidedness’ control of the process. Sheet sealing occurs at around _________% consistency unless precautions are taken.
a) 0.2-1.20
b) 0.8-1.14
c) 0.1-0.10
d) 0.1-0.20
View Answer

Answer: b
Explanation: The key to good paper making with long fabric life, good retention, and min. sheet two-sidedness’ control of the process. It’s crucial to delay sheet sealing when forming since this will lead to extra drag. Sheet sealing occurs at around 0.8-1.14 percent consistency unless precautions are taken.

6. _________ is utilized for applying the pulp slurry to a screen.
a) Draining
b) Pressuring
c) Drying
d) Forming
View Answer

Answer: d
Explanation: Forming is for applying the pulp slurry to a screen.

7. _________ is for allowing water to drain by means of a force such as gravity or a pressure difference developed by a water column.
a) Drying
b) Pressuring
c) Forming
d) Draining
View Answer

Answer: d
Explanation: Draining is for allowing water to drain by means of a force such as gravity or a pressure different developed by a water column.
advertisement

8. _________ is for further de-watering by squeezing water from the sheet.
a) Draining
b) Drying
c) Pressuring
d) Forming
View Answer

Answer: c
Explanation: Pressing is for further de-watering by squeezing water from the sheet.

9. _________ is for air drying or drying of the sheet over a hot surface.
a) Draining
b) Drying
c) Pressuring
d) Forming
View Answer

Answer: b
Explanation: Drying is for air drying or drying of the sheet over a hot surface.

10. _________ pulp slurries at 3 percent consistency don’t even flow well. Therefore, the entire purpose of the paper machine is to remove all of this water that one is forced to use to give paper that’s uniform.
a) Softwood
b) Groundwood
c) Hardwood
d) Beetewood
View Answer

Answer: a
Explanation: Softwood pulp slurries at 3% consistency don’t even flow well. Therefore, the whole purpose of the paper machine’s to remove all of this water that one is forced to use to give paper that’s uniform.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn