Pulp & Paper Questions and Answers – General Chemical Pulping

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “General Chemical Pulping”.

1. What is the name of the process of breaking down the chemical structure of lignin and rendering it soluble in a liquid?
a) Delignification
b) Dissolving pulp
c) Cross recovery
d) Kraft green liquor semi-chemical process
View Answer

Answer: a
Explanation: Delignification is the name of the process of breaking down the chemical structure of lignin and rendering it soluble in a liquid. The liquid is water, except for organosolv pulping.
advertisement

2. What is the correct definition of Kappa number?
a) It is the measure of the protein content of pulp
b) It is the measure of the lignin content of pulp
c) It is the measure of the minerals content of pulp
d) It is the measure of the bleaching content of pulp
View Answer

Answer: b
Explanation: It’s the measure of the lignin content of pulp. The more the Kappa number more the Lignin content.

3. What is the other name of permanganate number?
a) L number
b) K number
c) M number
d) C number
View Answer

Answer: b
Explanation: The number is used to monitor the amount of delignification of chemical pulps after pulping process and in between bleaching stages.

4. The pulp viscosity is a measure of the average chain length of cellulose.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The pulp viscosity is a measure of the average chain length of cellulose. It’s determined after dissolving the pulp in a suitable solution such as cupriethylenediamine solution.
advertisement

5. What is the name of the hidden black region?
pulp-paper-questions-answers-general-chemical-pulping-q5
a) Pre-streaming Chamber
b) Post-streaming chamber
c) Residue-streaming chamber
d) Slurry-streaming chamber
View Answer

Answer: a
Explanation: The Kamyr continuous digester.

6. What is the name of the question mark region?
pulp-paper-questions-answers-general-chemical-pulping-q6
a) Screw feeder
b) Rotary feeder
c) Blow line
d) Discharger
View Answer

Answer: c
Explanation: Blow tank’s vessel is used to receive pulp discharged from a digester and to reduce the pressure level to atmospheric.

7. What is the name of the question mark region?
pulp-paper-questions-answers-general-chemical-pulping-q7
a) Screw feeder
b) Stock line
c) Vent
d) Digester
View Answer

Answer: c
Explanation: Blow tank’s a vessel used to receive pulp discharged from a digester and to reduce the pressure level to atmospheric.
advertisement

8. What is the name of the question mark region?
pulp-paper-questions-answers-general-chemical-pulping-q8
a) Screw feeder
b) Stock line
c) Rotary feeder
d) Digester
View Answer

Answer: c
Explanation: Horizontal digester, multi- tube (2-8 digester). Screw feed. Kraft pulping of sawdust. Semi-chemical pupling of chips, non-woods (straw), short cooking times.

9. Fill in the blank.
___________ in liquor=(percent chemical on wood)/(liquor to wood ratio)
a) Chemical concentration
b) Pulping liquor mass
c) Chemical charge
d) Liquor to wood ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: The chemical concentration is the measure of concentration of the pulping chemical in the liquor.

10. Fill in the blank.
__________ = (total pulping liquor mass)/(dry wood mass)
a) Wood to pulp ratio
b) Liquor to wood ratio
c) Delignification selectivity
d) Defiberating
View Answer

Answer: b
Explanation: The liquor to wood ratio, liquor : wood is normally expressed as a ratio: typically, it has a value 3:1 to 4:1 in full chemical pulping.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn