Pulp & Paper Questions and Answers – Wood Chips Preparation and Handling at the Pulp Mill

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “Wood Chips Preparation and Handling at the Pulp Mill”.

1. What is the purpose of barker?
a) Remove bark from wood after chipping
b) Remove bark from wood before chipping
c) Add a bark like layer before chipping
d) Add a bark like layer after chipping
View Answer

Answer: b
Explanation: bark is not useful as it has negligible fiber. It darkens pulp, requires extra chemical usage and introduces contaminations. Hence bark is removed from wood before chipping.

2. What type of barker is this?
Large rotating steel drum mounted with exit lower than the entrance to promote flow of log
a) Drum
b) Hydraulic
c) Rosewood
d) Aviato
View Answer

Answer: a
Explanation: large rotating steel drum mounted with exit lower than the entrance to promote flow of logs.

3. A dam controls log retention time in drum barker.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A dam at exit controls the log retention time, which is of the order of 20 – 30 minutes.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which type of barker is ideal for small mills.
a) Hydraulic
b) Drum
c) Rosserhead
d) Aviato
View Answer

Answer: c
Explanation: In this logs are fed individually. It is a slow process suitable for frozen logs.

5. Waste water from hydraulic barker is higher in ______________
a) LRP
b) CRP
c) NPR
d) BOD

View Answer
Answer: d
Explanation: It is a type of pollutant which needs to the treated before discharging.

6. Which are the two types of barkers in the following?
a) Flat
b) Slasher deck
c) Flail
d) Cylinder
View Answer

Answer: c
Explanation: Uses a rotating cylinder with numerous chains hanging from it to delimb and debark small diameter material.

7. Is Softwood easier to chip and generate fewer fine chips?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is because Hardwood is in a more dry and hard form than Softwood.
advertisement

8. Arrange this in proper downward order
a) Oversized – Over thick – Accepts – Pins – Fines
b) Oversized – Over thick – Pins – Accepts – Fines
c) Over thick – Oversized – Accepts – Pins – Fines
d) Fines – Over thick – Accepts – Pins – Oversized
View Answer

Answer: a
Explanation: This is ideal chip size distribution analysis for perfect functioning.

9. _____________ are the chip fraction of the ideal size distribution analysis perfect for pulping.
a) Pins
b) Accepts
c) Rejects
d) Fines
View Answer

Answer: b
Explanation: These chips pass through a 8 or 10mm slotted screen and are retained on a screen with holes.
advertisement

10. At the bottom of the pass __________ are collected?
a) Fines
b) Pin
c) Accepts
d) Silth
View Answer

Answer: a
Explanation: The definition of fines varies with mill species, but fines generally consist of material passing through 3mm screen

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.