Pulp & Paper Questions and Answers – Sheet Splitting of Paper

«
»

This set of Pulp and Paper Questions and Answers for Experienced people focuses on “Sheet Splitting of Paper”.

1. Sheet splitting refers to the separation of a sheet of paper in the x-axis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sheet splitting refers to the separation of a sheet of paper in the z-axis.
advertisement

2. In ___________ process, the top of the sheet is separated from the bottom of the sheet.
a) melamination
b) delamination
c) calamination
d) formaination
View Answer

Answer: b
Explanation: In delamination process, the top of the sheet is separated from the bottom of the sheet.

3. The first method of sheet splitting involved the use of __________ One other method of doing this is to use a precision grinder to remove the portion of paper that is not of interest.
a) Blades
b) Cutter
c) Razor
d) Handle
View Answer

Answer: c
Explanation: The first method of sheet splitting involved the use of razor. One other method of doing this is to use a precision grinder to remove the portion of paper that is not of interest.

4. There is a method which is used to double – sided adhesive tape on both sides of the paper. The exposed area of tape is attached to some surface and the paper is pulled apart.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There’s a method which is utilised to double – sided adhesive tape on both sides of the paper. The exposed area of tape is attached to some surface and the paper is pulled apart.
advertisement

5. ___________ can then be used to dissolve the tape and leave the paper (to some degree) intact.
a) Propyl ethylene
b) toluene
c) benzene
d) chloroform
View Answer

Answer: b
Explanation: Toluene is used to dissolve the tape and leave the paper intact. This is mostly utilized, with repeated applications, to measure the filler location across the thickness of the paper.

6. ___________ method works by soaking the paper in water and then putting it through a nip made by 2 metal rolls that are chilled below the freezing point of water.
a) Beloit sheet plitter
b) Blambell sheet splitter
c) Kurtis sheet splitter
d) John sheet splitter
View Answer

Answer: a
Explanation: Beloit sheet splitter is the method which works by soaking the paper in water and then putting it through a nip made by 2 metal rolls that are chilled below the freezing point of water.

7. What is the name of the process which is shown below?
pulp-paper-questions-answers-experienced-q7
a) Clint method
b) Minter’s method
c) Kraft method
d) Laut’s method
View Answer

Answer: b
Explanation: Minter developed a method where 2 pieces of double-sided adhesive tape are applied to the leading edge where the edge first off the paper machine.
The paper is then put in the nip formed between 2 rubber press rolls. Each side of the paper is anchored to the roll at the leading edge so that the split is started.
advertisement

8. ___________ developed a method where two pieces of double-sided adhesive tape are applied to the leading edge which’s the edge first off the paper machine.
a) Clint
b) Kraft
c) Kurt
d) Minter
View Answer

Answer: d
Explanation: Minter developed a method where two pieces of double-sided adhesive tape are applied to leading edge which’s the edge first off the paper machine.
The paper’s then put in the nip formed b/w 2 rubber press rolls. Every side of the paper’s anchored to the roll at the leading edge so that the split’s started.

9. What is the name of the instrument?
pulp-paper-questions-answers-experienced-q9
a) Beloit sheet plitter
b) Blambell sheet splitter
c) Kurtis sheet splitter
d) John sheet splitter
View Answer

Answer: a
Explanation: The Beloit Sheet Splitter’s a precision instrument specifically made for the analysis of the transverse distribution of composition and structure in paper and board.

10. The one disadvantage of the method is that only a single split may be made. What is the name of the method?
a) Clint method
b) Minter’s method
c) Kraft method
d) Laut’s method
View Answer

Answer: b
Explanation: This should prove to be an invaluable tool for determining the two-sidedness of paper and formation characteristics on the paper machine. The one disadvantage of the method is that only a single split may be made.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn