Pulp & Paper Questions and Answers – Tensile Strength

«
»

This set of Pulp and Paper MCQs focuses on “Tensile Strength”.

1. _________ is a measure of the amount of material present in an object, that is, the quantity of matter. It is not influenced by gravitational fields, and an object’s mass is constant whether on the earth’s surface or in outer space.
a) Weight
b) Tensile strength
c) Stress
d) Mass
View Answer

Answer: d
Explanation: Mass is a measure of the amount of material present in an object, that is, the quantity of matter. It isn’t influenced by gravitational fields, and an object’s mass is constant whether on the earth’s surface or in outer space.
advertisement

2. Force is that which changes the _________of an object.
a) Mass
b) Momentum
c) Shape
d) Order
View Answer

Answer: b
Explanation: Force is that which changes the motion (that is, the momentum) of an object. (Pressure or stress is force per unit area,) A force may act on a body without changes in motion if an equal force in the opposite direction is also acting.

3. Air is a _________ fluid, it exerts force on a moving object, and when a person in free fall reaches a speed of about 180 ft/s (120 nules per hour), the air resistance force is equal to the force of gravity, and one stops accelerating. This is known as terminal velocity.
a) Non viscous
b) Viscous
c) Constant
d) Gravity free
View Answer

Answer: b
Explanation: Air is a viscous fluid, it exerts force on a moving object, and when a person in free fall reaches a speed of about 180 ft/s (120 nules per hour), the air resistance force is equal to the force of gravity, and one stops accelerating. This is known as terminal velocity.

4. The _________ of an object depends on its mass, shape, and surface area; the _________of a feather of low mass and high surface area might be substantially less than 1 ft/s.
a) Viscosity
b) Magnitude
c) Density
d) Terminal velocity
View Answer

Answer: d
Explanation: The terminal velocity of an object depends on its mass, shape, and surface area; the terminal velocity of a feather of low mass and high surface area might be substantially less than 1 ft/s.
advertisement

5. _________ the measure of the force a gravitational field exerts on an object.
a) Mass
b) Density
c) Stress
d) Weight
View Answer

Answer: d
Explanation: Weight is the measure of the force a gravitational field exerts on an object. The relationship is: weight = m.g ; that’s, weight equals mass times according of gravity.

6. The tensile strength of black willow is about 15,800 psi parallel to the grain. It has a specific gravity of 0.41. What is its breaking length?
a) 27.1
b) 20.9
c) 16.5
d) 11.2
View Answer

Answer: a
Explanation: L=15800/0.41×1422=27.1

7. What is the name of the hidden part?
x = __________________ x 981 N. cm-2 . km-1
a) Gravity
b) Specific gravity
c) Stress
d) Strain
View Answer

Answer: b
Explanation: Specific gravity’s the ratio of the density of a substance / density of a reference substance; equivalently, it’s the ratio of the mass of a substance / mass of a reference substance for the same given volume
advertisement

8. What is the name of the hidden term?
Lkm = (________) / (specific gravity x 981 N . cm-2 km-1)
a) Tensile strength in psi
b) Tensile strength in MPa
c) Tensile strength in N cm-2
d) Tensile strength in N m-2
View Answer

Answer: c
Explanation: Breaking length’s a way of measuring the strength of a material; it’s the maximum length of a column of a material that can support its own weight if it’s anchored only at the top.

9. What is the name of the hidden part?
Lkm = (_________) / (specific gravity x 9.81 MPa . km-1)
a) Tensile strength in psi
b) Tensile strength in MPa
c) Tensile strength in N cm-2
d) Tensile strength in N m-2
View Answer

Answer: b
Explanation: Self-support length is a way of measuring the strength of a material; it’s the maximum length of a column of a material that could support its own weight if it’s anchored only at the top. For example, the breaking length.

10. What is the name of the hidden part?
Lkm = (________) / (specific gravity x 1422 psi . km-1)
a) Tensile strength in psi
b) Tensile strength in MPa
c) Tensile strength in N cm-2
d) Tensile strength in N m-2
View Answer

Answer: a
Explanation: Breaking length’s a way of measuring the strength of a material; it’s the maximum length of a column of a material that can support its own weight if it’s anchored only at the top.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice MCQs on all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn