Pulp & Paper Questions and Answers – The Press Selection

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “The Press Selection”.

1. A _________ is a pair of squeeze or wringer rolls designed to remove water mechanically and smooth and compress the sheet.
a) Push
b) Press
c) Pull
d) Stress
View Answer

Answer: b
Explanation: A press is a pair of squeeze or wringer rolls designed to remove water mechanically and smooth and compress the sheet. A variety of press configurations are possible depending on the desired goals.
advertisement

2. The use of a pickup felt while the web is still in contact with the forming material so that there is no unsupported web during the transfer. An open draw is delayed until several press nips have been passed. An unsupported web is called _________
a) Closed draw
b) Open draw
c) Empty draw
d) Linkage draw
View Answer

Answer: b
Explanation: The use of a pickup felt while the web is still in contact with the forming material so that there is no unsupported web during the transfer. An open draw is delayed until several press nips have been passed. An unsupported web is called an open draw.

3. _________ in the first press because of the large amount of water being removed. This avoids sheet crushing and allows more water to be removed.
a) Double felts
b) Triple felts
c) Single felts
d) Quadruple felts
View Answer

Answer: a
Explanation: Double felts (one felt on each side of the web) in the first press because of the large amount of water being removed. This avoids sheet crushing and allows more water to be removed.

4. Shoe presses or other special presses to promote good fiber bonding and decrement in web moisture contents.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Shoe presses or other special presses to promote good fiber bonding and decrement in web moisture contents.
advertisement

5. A design that gives the ability to have high machine speeds with operation stability and low vibration. This process comes under which category?
a) Flocculation
b) Deflocculation
c) Alum
d) Press
View Answer

Answer: d
Explanation: A press is a pair of squeeze or wringer rolls designed to remove water mechanically and smooth and compress the sheet. A variety of press configurations are possible depending on the desired goals.

6. Allowing both sides of the web to be pressed against a solid roll at different times. This process comes under which category?
a) Flocculation
b) Deflocculation
c) Alum
d) Press
View Answer

Answer: d
Explanation: A press is a pair of squeeze or wringer rolls designed to remove water mechanically and smooth and compress the sheet. A variety of press configurations are possible.

7. In a _________ 2 smooth rolls are utilized and the capacity to remove water depends on the void volume of the press felt(s) to receive the water.
a) Smooth press
b) Tilted press
c) Plain press
d) Triangular press
View Answer

Answer: c
Explanation: In a plain press, two smooth rolls are utilized and the capacity to remove water depends on the void volume of the press felt(s) to receive the water. The first press is often a plain press and is often double-felted to receive more water.
advertisement

8. A _________ roll press uses helical grooves cut into the bottom press roll that is in contact with the pressure felt. These _________ provide additional volume and a path for water transfer from the sheet through the press nip.
a) Shoe
b) Felt
c) Groove
d) Kennedy
View Answer

Answer: c
Explanation: In a plain press, two smooth rolls are used and the capacity to remove water depends on the void volume of the press felt(s) to receive the water. The first press is often a plain press and is often double-felted to receive more water.

9. The press felt normally runs over the paper web going through a press section. It’s designed to adsorb H2O squeezed out of the sheet and to support the sheet throughout the presses.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The press felt normally runs underneath the paper web going through a press section. It is designed to absorb H2O squeezed out of the sheet and to support the sheet through the presses. The felt’s separated as quickly as possible after the press nip in order to avoid rewetting of the sheet from the felt.

10. A reverse press is mounted in a way that the paper web goes through in a direction that’s opposite to its original travel direction so that both sides on the web, therefore providing smoothing action on the opposite side of the paper web. This can also be accomplished by using _________ smooth press rolls.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: This can also be accomplished by using 2 smooth press rolls, one on the bottom of the web for one press and one on the top for another press.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn