Pulp & Paper Questions and Answers – General Grades of Paper

«
»

This set of Pulp and Paper Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) focuses on “General Grades of Paper”.

1. ___________ are made primarily of bleached chemical softwood pulps and which could have bleached softwood sawdust or hardwood pulps to impart smoothness.
a) Tissues
b) Fiber
c) Paper
d) Uncoated groundwood
View Answer

Answer: a
Explanation: Tissue papers are made primarily of bleached chemical softwood pulps and which could have bleached softwood sawdust or hardwood pulps to impart smoothness.
advertisement

2. Newsprint accounts for about 80% of this grade. What is the type we are talking about?
a) Coated groundwood
b) Tissue
c) Uncoated groundwood
d) Uncoated wood-free paper
View Answer

Answer: c
Explanation: This grade is made from mechanical pulps, although small amounts of chemical pulps are utilised to increment in the strength. T.M.P pulps, being stronger than groundwood, have dec. the chemical pulp requirements of these grades.

3. This grate’s used for magazines, catalogues, and letterpress. What’s the type we are talking about here?
a) Coated groundwood
b) Tissue
c) Uncoated groundwood
d) Uncoated wood-free paper
View Answer

Answer: a
Explanation: Coated groundwood includes at least 10% mechanical pulps, although half is more typical.
advertisement
advertisement

4. ___________ is mainly made from kraft or sulfite softwood pulps and may contain limited amounts of mechanical pulp or recycled fiber.
a) Coated groundwood
b) Tissue
c) Uncoated groundwood
d) Uncoated wood-free paper
View Answer

Answer: d
Explanation: Un-coated wood-free paper is mainly manufactured from kraft or sulfite softwood pulps. It’s utilised for envelopes, photocopy, bond, and tablet papers.

5. The base sheet of coated, wood-free paper is manufactured from kraft or sulfite softwood pulps. Which type of paper is this?
a) Coated wood-free paper
b) Uncoated wood-free paper
c) Coated groundwood
d) Uncoated groundwood
View Answer

Answer: a
Explanation: The base sheet of coated, wood-free paper is manufactured from kraft or sulfite softwood pulps. Coating’s applied on one or both sides. Coated paper’s supercalendered to produce smooth, glossy surfaces for good printing. This paper’s utilised for high grade enamel papers for books, and printing.
advertisement

6. ___________ are manufactured from bleached or un-bleached kraft softwood pulp of southern pine. They are manufactured in various weights from 50 to 134 g/m2.
a) Coated wood-free paper
b) Uncoated wood-free paper
c) Wrapping papers
d) Specialty papers
View Answer

Answer: c
Explanation: Kraft bag or wrapping papers are made from bleached or unbleached kraft softwood pulp of southern pine. They are made in various weights from 50 to 134 g/m.

7. Cast-coated paper is a very ___________ paper made by allowing the coating on the paper to dry on a large, chrome plated dryer along with a polished surface.
a) Low gloss
b) High gloss
c) Bleaked
d) Black texture
View Answer

Answer: b
Explanation: High gloss paper’s made by allowing the coating on the paper to dry on a large, chrome plated dryer along with a polished surface.
advertisement

8. ___________ are made for specific uses which include capacitor, cigarette, and greaseproof papers.
a) Kraft wrapping
b) Bag
c) Speciality paper
d) Kraft paperboards
View Answer

Answer: c
Explanation: Specialty papers are made for specific uses and they are produced in small volumes, but have the potential for high profit margins.

9. ____________ is a thick paper of low density and quality used for making solid fiber boxes and is of papers that requires very low strength.
a) Kraft paperboard
b) Chipboard
c) Bag
d) Kraft wrapping
View Answer

Answer: b
Explanation: Chipboard is a thick paper of low density and is of quality used for making solid fiber boxes and papers that requires very low strength. It has multi-ply construction and is often made on cylinder machines.
advertisement

10. Pulps which are produced by the mills which don’t have paper machines and this pulp’s sold to the open market as wet lap or dry lap. What’s its name?
a) Residue pulp
b) Chipboard
c) Market pulp
d) Kraft paperboards
View Answer

Answer: c
Explanation: Some mills produce pulp but do not have paper machines. Their pulp is sold to the open market as wet lap or dry lap, which, is carefully dried to no more than about 80-85% solids to avoid irreversible loss of H bonding sites that occurs when pulp is over-dried.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Pulp and Paper.
To practice all areas of Pulp and Paper, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter